Nytt mirakel vil være historisk

De utrolige tallene før den rekordsterke tittelkampen skal avgjøres.

11. mai 2019 kl 16.03 Marius Rabben

Nå skal det avgjøres: Både Liverpool og Manchester City har gått ubeseiret i Premier League siden januar, og et lyseblått poengtap kreves altså for at de røde kan løfte troféet for første gang på 29 år.

Et poengtap som i så fall vil bryte seiersrekka til City etter 13 strake trepoengere.

– Jeg trenger ikke mer håp eller tro enn jeg allerede har. Det handler bare om å vite at en kamp ikke er ferdig før siste fløytesignal, sa Jürgen Klopp på fredagens pressekonferanse.

Snuoperasjonen mot Barcelona viste, igjen, at det umulige er mulig i fotballen, og optimismen og positiviteten på Anfield og i klubben er større enn på lang, lang tid. Nå handler det om å selv gjøre jobben mot et Wolverhampton som har imponert denne sesongen og krysse fingrene for et nytt under i Brighton.

Dette er åttende gang at Premier League-tittelen blir avgjort på siste dag, ifølge BBC.

Det mest poengrike tittelracet

Statistikken tilsier at det blir City som kan feire i morgen kveld: Alle de foregående sju har nemlig med at laget som ledet tabellen før avspark har vunnet til slutt.

Laget som har vært nærmest å snuble på målstreken, var nettopp Manchester City da de til slutt vant over byrivalen på målforskjellen i 2012, med scoringen til Sergio Agüero mot QPR på overtid.

Den gang havnet nummer én og to på 89 poeng. Nå har de røde 94 poeng og ligalederen 95 poeng, og uansett utfall kommer dermed 2.-plassen til å bli stående igjen som den beste toeren noensinne. Aldri før har et lag som ikke vinner Premier League passert 90 poeng.

Med full pott mot Wolves vil Liverpool faktisk bli stående igjen med et poengantall (97) som ville vunnet toppdivisjonen utrolige 117 ganger av de foregående 119 sesongene, ifølge før-runden-programmet til Premier League Productions.

Kun ett tap

Kunne Liverpool, som ledet med sju poeng før 2019 ble åpnet med et knapt nederlag på Etihad, sesongens eneste ligatap, gjort det enda bedre denne sesongen?

– Resultatmessig tror jeg ikke det, fortalte Klopp i går.

– Det ville betydd 100 poeng, og vi vet alle hvor vanskelig det er. Prestasjonsmessig kan man alltids gjøre det bedre, og ikke bare i de kampene hvor vi spilte uavgjort. Vi har utviklet oss mye denne sesongen, men vi kan fortsatt bli bedre.

I løpet av sesongen har ligalederen blitt endret hele 32 ganger, ifølge BBC, riktignok inkludert underveis i rundene hvor et av topplagene har spilt før det andre. Blir det 33?

Sist et lag ledet før avspark i siste serierunde uten å vinne ligaen til slutt, var Liverpool tilbake i First Division i 1989, da Arsenal, som måtte vinne med to mål på Anfield, vant 2–0 etter Michael Thomas’ overtidsscoring.

For øvrig har det én gang tidligere skjedd at et lag på 2. plass før avslutningsrunden har misbrukt muligheten til å vinne ligaen, da Blackburn i 1995 tapte 1–2 på Anfield, men likevel vant tittelen ettersom Manchester United spilte 1–1 mot West Ham. Hadde United vunnet kampen sin, ville de også vunnet ligaen.

Kan ta den engelske trippelen

Motstanderne til Liverpool og City i morgen har selv lite annet enn æren å spille for, selv om det ikke trenger å være en ulempe: Wolves kommer uansett til å bli stående på 7. plass, noe som er nok til en Europaliga-plass dersom City vinner FA-cupfinalen mot Watford, mens Brighton er på trygg grunn med fem poeng ned til Cardiff.

Dersom det, som forventet, blir Manchester City som får løfte pokalen i morgen, har de for øvrig også muligheten til å bli det første laget som vinner «the treble» av engelske turneringer, etter å ha vunnet ligacupen i februar og med FA-cupfinalen i vente neste helg.

Og, for å inkludere denne eventualiteten, det er ennå en matematisk mulighet for at Premier League-gullet skal avgjøres med play-off. Da må lagene være likt på poeng, målforskjell og antall scorede mål. Men det kan kort fortalt kalles urealistisk:

Forskjellen er fire mål, så City må tapte 0–4 samtidig som Liverpool spiller 4–4 mot Wolves. Det går også med 5–1 i Brighton og 5–5 på Anfield, 6–2 i Brighton og 6–6 på Anfield og så videre.

Men det holder absolutt med bare et lite mirakel om lyseblått poengtap i Brighton – og full, rød pott på Anfield.

Alle kampene i Premier Leagues siste runde sparkes i gang kl. 16.00 søndag. Liverpool vises på TV 2 Sport Premium.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]