– Helsen til toppspillerne er i fare på grunn av tett kampprogram

FIFpro mener at mange kamper på kort tid med liten pause er en mental og fysisk påkjenning for spillere, og vil nå se at det blir gjort endringer på kampprogram verden over.

1. aug 2019 kl 18.43 Odd Sindre Tonning

FIFpro, som er en organisasjon som representerer fotballspillere på verdensbasis, har nylig publisert en ny rapport, der det kommer frem at profesjonelle fotballspillere får for lite hvile i forhold til hvor mange kamper og hvor ofte de spiller. Nå ønsker de at det blir gjort endringer på klubbers kampprogram.

Etter å ha studert 16 toppspillere gjennom forrige sesong har FIFpro funnet ut at noen spillere spilte nesten 80 kamper for klubb og landslag, og reiste over 110.000 kilometer forrige sesong. I tillegg til de mange kampene og de lange reisene merket FIFpro seg at spillerne fikk for lite hvile mellom kampene, noe som kommer fram i deres «At the limit»-rapport.

Anbefaler endringer

– For å møte kravene som blir satt av kamp-kalenderen blir spillere bedt om å spille over sine grenser uten å få nok tid til hvile og restitusjon. Dette betyr at de ikke kan prestere på sitt høyeste nivå, og enda verre, at noen sliter med perioder av mentale og fysiske påkjenninger, sier general sekretæren i FIFpro, Theo van Seggelen.

– Vitenskaplige undersøkelser bekrefter at helsen til toppspillerne er i fare på grunn av dagens tettpakkede kampprogram.

FIFpro kommer i den samme rapporten med forslag til syv endringer de ønsker at man på øverste nivå skal vurdere å legge inn for å begrense slitasjen på de profesjonelle fotballspillerne.

Blant annet mener de at man burde innføre obligatoriske pauser både om vinteren og om sommeren, der man får to uker pause på vinteren og minst fire uker fri på sommeren. De foreslår også å øke størrelsen på klubbers tropper, slik at kampbelastningen kan deles på flere spillere, og at man burde vurdere et kamp-tak, slik at en spiller ikke kan spille mer enn så og så mange kamper i løpet av en sesong.

Ved lange reiser etter internasjonale kamper mener de også at spillere burde få lenger tid på å samle seg igjen, samtidig som tallet på reiser over kontinentene burde bli avgrenset. Avgrenset burde også tallet på kamper som blir spilt med mindre enn fem dagers hvile bli, kommer det fram i rapporten.

– Vi kommer til å drepe det fantastiske spillet

Alisson Becker og Sadio Mané ble begge analysert i forbindelse med denne rapporten. Der kommer det fram at Mané er en av spillerne som har reist lengst gjennom den forrige sesongen, med sine 100,000 kilometer. Det er ikke-europeerne som blir mest belastet, ifølge rapporten, da de må reise til andre kontinenter for å spille landslagsfotball.

Gjennom forrige sesong spilte Mané 70 kamper, 54 for Liverpool og 16 for Senegal. Det er anbefalt at spillere får hvile minimum fem dager mellom kamper for å restituere seg maksimalt, men rapporten sier at Mané fikk mindre enn fem dagers pause i over to tredjedeler av kampene han spilte. Han fikk heller ikke noen vinterpause, mens sommerferien hans bare varte i 22 dager.

LANGE REISER:
LANGE REISER:  Mané reiste 100.000 kilometer forrige sesong, mye på grunn av landslagsoppdrag i Afrika. Dette, blandet med lite hvile, ser FIFpro på som bekymringsfult.

Historien er lignende for Alisson Becker, som hadde 23 dager med sommerferie etter at VM var over for Brasil, og spilte til sammen 72 kamper gjennom fjoråret. Han reiste til gjengjeld noe mindre enn Mané, med sine 80,000 kilometer.

Jürgen Klopp har tidligere kritisert kampoppsettet kraftig, og er redd for at den store belastningen på spillere kan ødelegge fotballen.

– Dersom vi ikke lærer å håndtere våre spillere på en bedre måte, i forbindelse med turneringer, så er kommer vi til å drepe det fantastiske spillet. Fordi uten spillere, så blir det ikke bra.

Pep Guardiola sa seg nylig enig i dette.

– Det er en gal kalender, og det kommer til å drepe spillerne våre! Vi kan ikke holde ut dette over en lenger tidsperiode. De må få puste og hvile slik at de kan prestere bedre i turneringer. De må få hvile! Sa Guardiola nylig under Manchester City sin sesongoppkjøring i Asia.

Tottenhams Son Heung-min spilte hele 78 kamper forrige sesong, og reiste 110.000 kilometer, samtidig som 72% av kampene han spilte var med under fem kampers restitusjon mellom dem. FIFpro frykter at det er slike sesonger som kan slite på spillere, både fysisk og psykisk.

Får vinterpause

Nytt av året er at lagene i Premier League får en liten vinterpause, da det er lagt opp til at alle lag skal få en helg fri fra Premier League-fotballen i februar. Dette kan gi lagene nesten to uker fri mellom to kampdager, noe som nærmer seg det målet som FIFpro har satt.

For Liverpool kommer årets sesong til å bli enda mer hektisk enn tidligere, da de i år tar del i syv turneringer, hvor tre av dem er nye for sesongen. Men dette betyr faktisk bare at det potensielt blir fire kamper ekstra for klubben denne sesongen.

FLERE KAMPER:
FLERE KAMPER:  Liverpool kan forvente å spille flere kamper denne sesongen, med deltakelse i tre nye turneringer sammenlignet med forrige sesong. Finalen i Community Shield, som klubben vant i 2006 er en av disse.

Community Shield og UEFA Supercup er over allerede i august, og tilfører bare to ekstra kamper til Liverpools hektiske kalender. I tillegg til dette skal klubben spille i VM for klubblag i desember, men ettersom Liverpool kommer inn i semifinalen i denne turneringen vil det bare bli to ekstra kamper her, med finale eller bronsefinale for rødtrøyene etter semifinalen.

Men VM for klubblag byr på en lang reise for Klopps mannskap midt i sesongen, da det blir avholdt i Qatar, noe som kan føre til ekstra slitasje for Liverpools spillere.

Ellers vil Liverpool, som vanlig, ta del i Ligacupen og FA Cupen, samt Champions League og Premier League denne sesongen. Ettersom Liverpool røyk ut av begge de nasjonale cupene i deres første runde i fjor kan også disse by på ekstra kamper.

Dermed vil nok en vinterpause bli tatt imot med glede på Anfield, og blant FIFpro sine representanter.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]