– Stadig utvikling er nøkkelen

Slik jobber den europeiske mesteren for å ta nye steg.

12. sep 2019 kl 14.29 Marius Rabben

Den kollektive samhandlingen skal fungere så godt som automatisk, intensiteten i alle oppgaver skal hele tiden være høyere enn hos motstanderen, og fokuset må alltid være på topp.

I teorien virker det nok fornuftig og åpenbart, men i praksis krever filosofien svært mye – både fysisk og mentalt.

Etter snart fire år under Jürgen Klopp ledelse er imidlertid standarden på treningsfeltet blitt såpass høy at spillernes beintøffe krav til hverandre holder samtlige på tå hev.

– Bør være stolte

– Oppkjøringsprosessen blir mer komplisert for hvert år, og vi måtte forberede laget uten mye tid, så vi bør være stolte over hvordan vi har kommet i gang, sier Pep Lijnders i et intervju med klubbens nettside.

– I de første kampene har vi vært veldig intense, spesielt ved balltap, og det er ikke mange ganger vi har mistet konsentrasjonen.

Liverpools nederlandske assistentmanager snakker om hvordan laget har utviklet seg under og etter forrige sesong, og forklarer hvordan spillerne drar nytte av treninger også mens sesongen pågår.

Den imponerende innledningen, med full pott på fire runder, samt seier i UEFA Super Cup, har bevist at sommerens pre-season fungerte som ønsket. Og Lijnders påpeker at Liverpool nå trenger «alle sammen i denne formen» når det hektiske september-programmet står for tur.

– Vi har tatt enda et steg

Formen som stadig tillater høyt press med og uten ballen, gegenpress, i «alle turneringer, uansett hvor og hvilken motstander».

Det er blant tingene som har imponert trenerteamet mest så langt i sesongen.

– Måten vi styrer spillet på og leter etter angrepsspillerne; hvordan vi kontrollerer rom, forbereder og utfører pressarbeidet; måten vi responderer på hva hver enkelt kamp krever taktisk; måten hver eneste spiller setter laget først.

Lijnders har mye mer på lager, og skryter spesielt av at Champions League-vinneren fortsatt jobber steinhardt for å bli enda bedre.

– Man ser det på måten vi jager andreballene. Trioen vår på topp kjemper om hver andreball som om det var den siste ballen i livene deres, sier han.

– Vi har tatt enda et steg. Og vi vant den europeiske supercupen, noe vi virkelig ønsket. Nå venter klubb-VM senere i år, og man kan ikke engang forestille seg hvor stolte vi er for å konkurrere for Liverpool FC i et verdensmesterskap av klubblag.

– Disse mulighetene har vi jobbet frem selv, og det gjør dette spesielt.

– Intensitet er vår identitet

Arbeidet på Melwood fortjener mye ros, og den kontinuerlige fremgangen ble endelig belønnet med Europas største trofé i juni.

– Utvikling er nøkkelen; å alltid forbedre seg. Vi ble bedre i fjorårssesongen, noe som var grunnen til at vi vant Champions League til slutt.

Lijnders trekker frem noen punkter som laget blir bedre på.

– At den bakre linja gjør banen mindre, høyt press med høy intensitet, være dominant med ballen basert på organisering og kreativitet. Og forsøke å være mer intens enn motstanderen i alle kampsituasjoner – fordi intensitet er vår identitet.

Uttrykket har også Jürgen Klopp gjentatt en rekke ganger så langt i høst.

Lijnders forklarer at den krevende intensiteten i kampene er noe som må jobbes med hver dag på Melwood.

– Du kan bare være ordentlig intens med stabilitet, organisering og de riktige distansene, sier han.

– Dette som gjør et lag til et lag

– Det er dette pre-season handler om: å være tydelig på trening; minne dem på det; å gjenta, gjenta, gjenta det som gjør oss gode, og umiddelbart rette på dem som ikke beveger seg eller tenker på en koordinert måte.

– Bevisste bevegelser er det som gjør et lag til et lag, i mine øyne. Alt med høyest mulig intensitet og med maksimal konsentrasjon, forklarer Lijnders.

– Uka inn mot Arsenal-kampen føltes forresten ut som pre-season. Hver fulle treningsuke føles som pre-season, for å være ærlig. Det er da man tar nye steg og implementerer idéer. Man må bruke tiden klokt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]