– Sturridge var den beste avslutteren

Klubbløse Adam Bogdan forteller om tiden sin i Liverpool.

7. sep 2019 kl 12.59 Jens Hapnes

I et intervju med «Blood Red Podcast» har kontraktsløse Adam Bogdan åpnet opp om den varierende tiden i Liverpool, både under Brendan Rodgers og Jürgen Klopp. Samtidig forteller keeperen både om spillerne som briljerer på trening og hvordan Klopp er utenfor banen.

Bogdan, som for øyeblikket er klubbløs, har hatt en overraskende lang sommerferie og leter fortsatt etter en arbeidsgiver for den kommende sesongen.

– Jeg har hatt tilbud fra noen steder som jeg ikke har tatt, og det har vært noen overganger jeg trodde skulle gå gjennom, men som ikke materialiserte seg, sier han i Echo-podcasten.

Bogdan ble signert under Brendan Rodgers i sommeren 2015, etter å ha imponert stort i en kamp mot Liverpool i den foregående sesongen.

– Jeg trengte ikke tenke to ganger over tilbudet. Jeg tok sjansen, og prøvde å fokusere på å være i best mulig form og prestere best mulig, sier han.

Bogdan fikk bare noen måneder under daværende Liverpool-manager Rodgers, men har ikke noe negativt å si om nord-iren. Han syntes treningene var veldig bra og givende. Videre peker han på at å trene med spillere som Firmino, Coutinho og Henderson, som han omtaler som genier, var utrolig lærerikt.

KLUBBLØS:
KLUBBLØS:  Adam Bogdan er nå på utkikk etter ny klubb.

Merket at det gikk mot slutten

I perioden da Rodgers mistet jobben merket spillerne at atmosfæren på Anfield ikke var like bra som vanlig, og at det kunne gå mot slutten for den nåværende Leicester-sjefen.

– Atmosfæren på Anfield var ikke den beste på den tiden. Da vi ikke spilte bra nok var det ikke en kjekk plass å være. Det er helt motsatt fra atmosfæren som er på Anfield nå. Sparkingen kom ikke som lyn fra klar himmel, men det skjedde fortere enn vi hadde forventet.

Det tok ikke lang tid før Jürgen Klopp kom inn dørene på Anfield. Bogdan sier at det tok tid før Klopp klarte å endre atmosfæren på Anfield.

– Atmosfæren endret seg sakte. Det var store forhåpninger etter den vellykkede perioden i Tyskland, så velkomsten var god. Treningen endret seg litt, og det tok noen år for at systemet skulle være så bra som det er nå. Det tar tid for spillerne å akseptere og forstå hva treneren vil, og deretter få det inn i treningene og inn i kamper. At både fansen og ledelsen så en tydelig progresjon var viktig.

Trente under Klopp

Han fikk spørsmål om hvordan Klopp oppfører seg utenfor banen - og Bogdan har ingenting negativt å si om tyskeren.

– Han er veldig energisk og prøver å være glad hele tiden. Han jobber veldig hardt, og er veldig tydelig på hvordan laget skal spille. I de første månedene var det mange treningsøkter for å få systemet til å fungere. Man kan se hvorfor han er så respekter. Han krever mye av spillerne, men krever det samme fra seg selv, og stiller alltid opp, forteller han.

Suksessen under Jürgen Klopp kom ikke som en overraskelse for ungareren.

– Man kunne se at det var en god match. Hans holdning til fotball passer klubbens holdning – å spille med høyt tempo og angripende fotball. På det samme tidspunktet måtte man i starten kjempe for å komme tilbake på toppen.

– Det var et strålende valg å hente Klopp, fansen elsker ham. Steg etter steg kunne man se progresjonen han gjorde med spillerne på treningsfeltet. Når man har en tydelig måte å spille på er det enklere å finne spillere man kan signere. Dette gjorde at de fant de riktige spillerne, som for eksempel Salah.

– Hvert år var det flere positiver, som følge av spillerne, ledelsen, speiderne, alle sammen. Det er en veldig vellykket historie.

KLUBBLØS:
KLUBBLØS:  Adam Bogdan er for tiden klubbløs.

Sturridge var den beste avslutteren

Bogdan ble dessverre etter hvert mest kjent for sine tabber i Liverpool-trøya. Han mistet blant annet en corner i sin Premier League debut i et 3-0-tap mot Watford, og slapp inn direkte fra en corner i en 2-2-kamp mot Exeter i FA Cupen. Han mener presset er stort, men bruker ikke det som en direkte unnskyldning.

– Det er mer press når man står i mål for Liverpool, enn når man står i mål for et lag som ikke har supportere rundt hele verden. Det er mye press på alle spillerne, forteller han.

Når det blir spurt om de beste spillerne på trening kommer det noen spillere man kan forvente, men også noen store overraskelser.

– Sturridge sine avslutninger var utrolige, han kunne score fra hvor som helst. Coutinho var utrolig. Jeg er forelsket i måten Firmino spiller fotball på, han er en nøkkelspiller. Marković var et geni i kamper på små baner. Milner og Henderson kunne løpe i 2 timer, og var briljante på trening.

Om konkurransen mellom Karius og Mignolet har Bogdan hverken noe positivt eller negativt å si.

Karius hadde som kjent en grusom Champions League-finale i 2019 og det var trist for Bogdan å se tyskeren i finalen.

– Det er grusomt for ham, og alle rundt ham. Det er aldri kjekt å se noen gjøre tabber, spesielt ikke en kollega.

Han mener allikevel at Champions League-finalen i Kiev var en nøkkel til årets suksess.

– Erfaringen av å være i finalen – media og alt det andre rundt finalen – hjalp Liverpool å vinne Champions League denne sesongen. Hvis man tar erfaringen, jobber hardt og tror på seg selv kan man komme tilbake til det samme stedet igjen, og med erfaringen kan man gå hele veien.»

Bogdan selv ute med hjernerystelse i flere måneder under tiden i Hibernian, og kan forstå hvorfor det var vanskelig for Karius.

– Man kan bli kvalm og uvel i løpet av kamper, det er en merkelig følelse. Man blir trøtt og føler seg syk. Det kan ta alt fra 6 måneder til en uke å bli frisk, det er så mange ulike variabler.

Likte Lonergan-signeringen

Bogdan delte garderobe med Andy Lonergan fra 2012-2015, og mener 35-åringen er en god tilvekst i Klopps spillergruppe.

– Han er en fantastisk fyr. En snill og glad person, med stor erfaring i fotball. Han jobber sokkene av seg dag inn og dag ut på treningsfeltet. Han kommer til å bli en god karakter i garderoben og vil gjøre alt for å presse de andre målvaktene til å bli bedre.

Ifølge Bogdan selv var ikke tiden i Liverpool en suksessfull historie, men det var en periode der han lærte utrolig mye om seg selv. Han sier til slutt at han alt i alt er fornøyd med årene i Liverpool.

Har du innspill til journalisten?