De nye utlånsreglene vil snart være på plass. Liverpool ønsker én endring

FIFA vil ha endringer i reglementet.

27. jan 2020 kl 15.00 Arild Skjæveland

FIFA ønsker å endre systemet for utlån av spillere, og Premier League-klubbene hadde i forrige uke mulighet til å komme med sine innspill og bekymringer før det nye reglementet kommer på plass før neste sesong. Det rapporterer David Ornstein i sin mandagsspalte i The Athletic

Reglene mellom Premier League-klubbene vil forbli uforandret, men internasjonale låneregler blir nå endret, med en grense på seks innlånte og seks utlånte spillere. Regelen kommer på plass for at ikke klubber skal kunne «hamstre» førstelagsspillere og låne dem ut med sikte på salg og profitt.

Denne endringen vil komme gradvis, med åtte spillere inn/ut i 2020/21, sju inn/ut i 2021/22, og seks fra og med 2022/23, skriver Ornstein.

Lån for U21-spillere som har vært tre sammenhengende år i klubben mellom de var 15 og 21 år gamle vil ikke ha slike restriksjoner, men klubber kan ikke lenger låne ut mer enn tre spillere til samme klubb. Det vil gå utover Chelsea, som tidligere har hatt flere spillere enn det utplassert hos Vitesse Arnheim.

Liverpool vil ha grensen løftet til 23 år

FIFA ønsker at alle låneavtaler skal være av sportslige årsaker, heller enn at klubber samler opp spillere for å tjene penger på dem. Det er en modell spesielt Chelsea har lykkes veldig godt med tidligere år, men kan også bli problematisk for Manchester City, Watford, Brighton og Wolves, ifølge Ornstein.

Flere klubber, deriblant Liverpool, ønsker at U21-grensen skal løftes til å gjelde U23, for å kunne dekke for hjemlige spillere som utvikler seg senere og trenger førstelagsfotball - heller enn at de da må gå inn i kvoten som er laget for å stoppe at klubber skal tjene penger på det.

Et eksempel er Nathaniel Phillips, som er 22 år gammel og lånt ut til Stuttgart, og er en spiller som har blomstret sent.

15 utlånte akkurat nå

Liverpool har i skrivende stund 15 utlånte spillere.

Loris Karius (Besiktas), Marko Grujic (Hertha Berlin), Taiwo Awoniyi (Mainz 05), Sheyi Ojo (Rangers), Nathaniel Phillips (Stuttgart), Harry Wilson (Bournemouth) og Ovie Ejaria (Reading) er over 21 år gamle, og ville vært spillere en måtte brukt den nye FIFA-kvoten på dersom reglene allerede var innført.

Det er sju spillere, så en ville vært innenfor grensen frem til 2022. Dersom Liverpool lykkes med å få grensen til 23 år, vil Loris Karius være den eneste utlånte som går inn i den kvoten. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]