Klopps avgjørelse skaper reaksjoner

Den tyske manageren velger å holde vinterpausen hellig, og det fører til store diskusjoner i Fotball-England.

27. jan 2020 kl 18.40 Kenneth Baraas

Liverpool spilte i går 2-2 mot Shrewsbury, etter å ha ledet 2-0. Det betyr at de røde må ut i omkamp på Anfield enten tirsdag eller onsdag neste uke, men andre ord i den etterlengtede vinterpausen. 

– Situasjonen er slik: vi har visst at det er slik i et par uker. Faktisk, så har vi visst det en stund lenger, fordi det var alltid klart da vi gikk videre fra neste runde at det ville bli slik. I april 2019 fikk vi et brev fra Premier League, der de ba oss om å respektere vinterpausen, og ikke organisere internasjonale treningskamper, og ikke spille konkurransepregede kamper for å respektere det, sier Klopp ifølge klubbens hjemmesider.

– Jeg har allerede for to uker siden fortalt guttene at vi skal ha en vinterpause, så det betyr at de ikke kommer til å være der. Ungguttene vil spille kampen, for de kan ikke komme med at ingen bryr seg om det. Jeg vet at det ikke er veldig populært, men det er slik jeg ser det, og som jeg sa - Premier League ba oss om å respektere vinterpausen, og det er det vi gjør. Dersom FA ikke respekterer den, så kan vi ikke gjøre noe med det, men vi kommer ikke til å være der.

FA svarer Klopp

Disse uttalelsene skal ikke ha falt i god jord hos FA, som nå kommer med et svar til den tyske manageren.

«FA strakk seg langt for å skape en vinterpause for spillerne, i tett samarbeid med Premier League og klubbene. Det er et nytt og tiltrengt tilskudd i kalenderen til engelsk fotball, og den er til for å skape en fordel for klubbene og deres spillere» står det i uttalelsen som er sendt til Telegraph Sport.

«Før starten av sesongen, aksepterte alle klubbene at omkampene i fjerde runde av FA-cupen var nødvendige, og at kampene ville ta plass i den første uken av vinterpausen. Dette vil kun påvirke et fåtall av klubbene som følger av at Premier League-kampene er delt i to under pausen.» skriver FA videre. 

I brevet som ble sendt ut av Premier League i april 2019 sto det følgende, ifølge Liverpool Echo:

«Klubbene forventes å respektere vinterpausen, for å gi spillerne en pause fysisk og mentalt fra å spille kamper gjennom sesongen. Klubbene skal ikke arrangere kamper mot andre lag i pausen.»

Blandede reaksjoner

Det at Premier League-klubbene nedprioriterer FA-cupen er med på å skape sterke reaksjoner i sesong etter sesong. Det at Klopp nå velger å gi førstelagsspillerne helt fri, samt velger å la U23-trener Neil Critchley ta over hovedansvaret i stedet for seg selv, blir tatt imot på ulike måter i fotball-England.

Accrington Stanleys eier er en av de som går hardest ut mot Klopps avgjørelse, og mener at Liverpool fortjener straff for sin prioritering av FA-cupen:

Tidligere Liverpool-manager Brendan Rodgers viser dog sin støtte til den tyske manageren:

– Han er i sin fulle rett til gjøre det. Det er derfor du har en førstelagstropp, du har reservelagsspillere og du har unge spillere, sier Leicester-manageren, ifølge Liverpool Echo.

– Jeg har sagt tidligere at med den belastningen som legges på spillerne i desember, så er denne pausen med på å hjelpe spillerne.

– For så å arrangere omkampene i de ukene er bare latterlig. Klopp kan velge akkurat det laget han selv ønsker. Hvis han mener at det beste for klubben er å hvile alle spillerne, så gjør han det.

Manageren som i går sto ved siden av Klopp på sidelinjen, Sam Ricketts, tenker også i de samme baner som Rodgers:

– Jeg forstår Liverpools situasjon. De kjemper på alle fronter for ulike trofeer, og de må ut i aksjon hver tredje dag, sier Ricketts, ifølge Mirror.

– Dette var vår cupfinale og vi vil ha en til på Anfield, mens for dem er det bare en ekstra kamp. Jeg klarer å se det fra deres side. De kjemper om Premier League, Champions League, og på et tidspunkt trenger spillerene hvile.

FULL FORSTÅELSE: Sam Ricketts skjønner godt hvorfor hans lag skal møte Liverpools unggutter i neste uke.

FULL FORSTÅELSE: Sam Ricketts skjønner godt hvorfor hans lag skal møte Liverpools unggutter i neste uke.

Jamie Carragher støtter avgjørelsen om å gi spillerne fri, men mener Klopps tilstedeværelse ville betydd mye for de unge spillerne som tar ansvaret i omkampen:

Det samme mener Henry Winter, journalist i The Times, og legger til at det finnes flere spillere som har behov for ekstra minutter i beina:

Klopp utdypet etter kampen hvorfor han velger å holde vinterpausen hellig: 

– Vi måtte ta disse avgjørelsene tidligere, fordi guttene har familier. Landslagsspillere som Jordan Henderson, Virgil van Dijk, Gini Wijnaldum, Trent Alexander-Arnold, Mo Salah, Sadio Mané - ingen av disse har noen gang fri, så dette er uken. Jeg sa det da det var klart at det skulle være en vinterpause for en måned siden, før jeg visste at FA-cupen kom mellom. Så skulle vi respektere det, og det gjør vi.

– Én uke. De har ikke helt fri, og trener for seg selv. De har løpeprogram og styrkeprogram. Det er det eneste de gjør. De har aldri helt fri, men de skal ikke på Melwood, og spiller ikke fotball. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]