Kraftig økning i muskelskader i Premier League

Det tette kampprogrammet fører til en kraftig økning i muskelskader i Premier League.

23. okt 2020 kl 22.09 Jens Bessesen

The Athletic kan fortelle at det allerede har vært 78 muskelskader så langt denne Premier League-sesongen - en økning på 42 prosent sammenliknet med tallene fra samme tid i fjor. 

Det heftige kampprogrammet for både klubb- og landslag har tatt knekken på mange spillere allerede tidlig i sesongen, etter at også oppkjøringen ble av det korte slaget som følge av koronapandemien. En rekke managere har kritisert det tette programmet, og Jürgen Klopp har vært en av forkjemperne for å tillate fem spillerbytter i Premier League, men det ble nedstemt av et flertall av klubbene. 

En rekke europeiske ligaer har valgt å videreføre sommerens ordning med fem bytter, og Klopp benyttet seg godt av at regelen også er i Champions League, da han byttet inn fem spillere i onsdagens seier over Ajax. 

Flere årsaker

Oversikten til Athletic viser at det er mer enn dobbelt så mange muskelskader enn etter fem serierunder for to år siden, og altså en økning på 42 prosent fra i fjor. Idrettspedagog Joel Mason peker på flere årsaker til den kraftige økningen i skader. 

– Når kalenderen er spesielt tettpakket og lag spiller flere kamper i uka, må de sjonglere mellom det å restituere fra én kamp samtidig som man forbereder den neste. Det kan ta opp til 72 timer å restituere helt fra en kamp, noe som forklarer at muskelskader øker når kampene kommer så tett, sier han til The Athletic. 

Han tror noen lag kan ha kjørt for hard fysisk trening, mens andre kanskje har gjort for lite av det, og i stedet fokusert på teknikktrening. 

For spillere som er fast på klubb- og landslag og spiller i europeiske turneringer i tillegg til hjemlig liga, er hardkjøret bare såvidt i gang. Fram til nyttår skal et lag som Liverpool spille hele 16 kamper. I tillegg er det satt opp en ny runde med landskamper i november.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]