Sky:Liverpool og Manchester United i konkrete samtaler om ny europeisk storliga

Ifølge Sky News skal samtaler om en ny europeisk liga være i gang, og finansieringen skal være på plass.

20. okt 2020 kl 15.21 Jens Bessesen

4,6 milliarder pund skal være i omløp for å stifte en ny europeisk liga - European Premier League, melder Sky News

Liverpool og Manchester United skal være med i samtalene om å starte en ny europeisk turnering som får støtte av FIFA. 

Klubber fra både England, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania er med i samtalene om å starte ligaen allerede i 2022. Fem engelske klubber skal kunne bli med i ligaen, men ingen skal foreløpig formelt ha forpliktet seg. 

Enorme pengesummer

Ifølge Sky har kilder sagt at ligaen kan involvere 16 eller 18 lag, med kamper som blir spilt under den normale sesongen i Europa. Med kamper både hjemme og borte vil det bety miminum 30 kamper for hver klubb, dersom man går for denne løsningen. Den nye ligaen skal ifølge kilder ikke føre til at storklubbene melder seg ut av sine nasjonale ligaer, i hvert fall ikke med det første, men skal bidra til at de rikeste klubbene får mer innflytelse når det gjelder sponsor- og tv-avtaler i sine hjemlige ligaer. 

Topplagene vil spille i en turnering hvor premiepengene vil ligge på flere hundre millioner pund hvert år. 

Sky skriver at det i utgangspunktet var planlagt en lansering av konseptet i slutten av oktober, men planene skal ikke være helt spikret og er derfor ikke sikret å bli en realitet. 

Klubber som vil stå som grunnleggere vil trolig få heftig betalt om ligaen blir en realitet.

Det er usikkert hvorvidt UEFA er med på planene eller ei, og derfor er det usikkert hvordan - og eventuelt når - planene vil påvirke Champions League og Europa League. Verken FIFA eller UEFA har foreløpig kommentert saken. 

Project Big Picture ble nylig nedstemt

Tidligere i oktober ble planene rundt Project Big Picture avslørt, de amerikanske eierne i Liverpool og Manchester United sitt store prosjekt for å endre fotballpyramiden i England. 

Prosjektet ble fullstendig avfeid av Premier Leagues-klubber, men ifølge FA skal det i løpet av samtalene ha kommet trusler om å forlate Premier League fra storklubbene. 

Ifølge Sky ikke den nye europeiske ligaen erstatte hjemlige ligaer med det første, men planene blir neppe populære - verken hos de forskjellige fotballforbundene eller klubbene som ikke kjemper i toppen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]