Project Big Picture kritieres av regjeringen. Dette sier Parry i EFL:– Vi kan ikke gjøre noe med det, uten å endre på noe

English Football League-sjefen har fått mye kritikk etter at han støttet forslaget. Kritiseres av regjeringen.

11. okt 2020 kl 18.10 Arild Skjæveland

Liverpool og Manchester United står i front for et forslag om radikale endringer i engelsk fotball. Storklubbene ønsker mer makt i Premier League, og vil ha færre lag i øverste divisjon. Samtidig ønsker de å kvitte seg med ligacupen og Community Shield.

Les mer om endringene her

Fra 2024/25-sesongen er det ventet å komme store endringer også i Champions League, med flere kamper – og det er neppe tilfeldig at storklubbene ønsker færre kamper hjemme i England, i en fra før veldig full kalender.

At forslaget allerede har fått støtte fra Rick Parry har provosert mange. Parry var med på oppstarten av Premier League, har vært daglig leder for Liverpool FC, og er nå sjef for English Football League og representerer de 72 klubbene fra Championship, League One og League Two. I en pressemelding skrev Premier League om sin misnøye med at Parry offentlig hadde støttet planene.

I et eksklusivt intervju med The Telegraph utdyper han hva han mener. 

– Det at våre to største klubber viser lederskap på et tidspunkt når spillet skriker etter det, er fantastisk. For meg er det en veldig bra ting med denne saken. Vi bør se til våre store klubber i slike tider, og de bør ta tak. Det gjør de, sier Parry.

– Jeg har selvsagt hatt innspill, for alt dette vil komme som en overraskelse på klubbene våre. Jeg håper at de vil være mottakelige, for det er de som må godkjenne det, sier han.

– Løser store problemer

Med i planene er en redningspakke på totalt 350 millioner pund som skal dekke tapene til klubbene nedover i divisjonen. Parry mener at planene vil løse de største problemene EFL nå står overfor

– For meg adresserer dette de tre største EFL har. Dette startet før Covid. Det adresserer det store gapet mellom toppen og bunnen, og den langsiktige overlevelsen til våre mindre klubber. Du kan ikke gjøre det uten å tenke nytt og stort på det. Det sammenfaller, og er en flott historie for alle våre 72 klubber, sier han.

Parry sier at han vil bli veldig skuffet dersom planene blir avvist.

– Det er deler av den som folk ikke vil like. Alle poengene om de 14 andre klubbene og balansen er gyldige, men hva skal vi gjøre? La det være akkurat som det er, og la de mindre klubbene visne? Eller erkjenne at det er et enormt gap, anerkjenne at vi har en struktur som avhenger av at eiernes finansiering? Eller gjør vi noe med det?

– Du kan ikke gjøre noe med det uten å endre på noe. Synspunktet vårt er at at dersom de seks storklubbene får noen fordeler, om de 72 klubbene også får det, så er vi klare for det, sier han.

Kritiseres av regjeringen

Det er flere som kritiserer forslaget. Deriblant regjeringen, som har kommet med en uttalelse via en talsperson ifølge Ben Rumsby i Daily Telegraph

«Vi er overrasket og skuffet, for at vi i en krisetid der vi har bedt toppnivået i profesjonell fotball om å og sammen og få på plass en avtale som kan hjelpe lagene fra lavere divisjoner, så blir det kokt sammen avtaler på bakrommet som vil stenge veien til toppen for andre», står det i en uttalelse.

«Bærekraft, integritet og rettferdig konkurranse er helt avgjørende, og alt som kan undergrave det er dypt bekymringsverdig. Supporterne må være i tankene våre, og dette viser hvorfor den fan-ledede gjennomgangen av styringen av fotballen vår vil være så viktig.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]