Storklubbene har en detaljert plan for endringLiverpool og Manchester United står bak forslag om enorme endringer i engelsk fotball

18 lag i Premier League, ingen ligacup og Community Shield. Dette er endringene.

11. okt 2020 kl 13.15 Arild Skjæveland

The Telegraph har kommet med en skikkelig eksklusiv nyhet denne søndagen. Sam Wallace, avisens fotballsjef, har fått tak i planene til hvordan storklubbene ønsker å endre engelsk fotball. Det er forslag om enorme endringer, som uten tvil vil bli diskutert heftig i tiden fremover.

Og det er ikke småting som skal endres. Storklubbene ønsker å endre på mye – og skal ha støtte fra Rick Parry som nå er sjef i English Football League.

Prosjektet har fått tittelen «Project Big Picture», kommer etter planer som Liverpools amerikanske eiere har jobbet frem. Det har fått stor støtte fra Manchester United. I tillegg skal de andre topp seks-klubbene Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham støtte forslaget.

Da Premier League ble stiftet i 1992 ble det skrevet ned en rekke regler for hvordan ligaen skulle fungere. I «Project Big Picture» vil Premier League-klubbene gi Football League en redningspakke på 350 millioner pund for å hjelpe dem ut av den økonomiske krisen fra Korona-viruset. Det skal dekke tapte utgifter for 2019/20 og 2020/21.

Vil fjerne ligacupen og gjøre Premier League mindre

Det som vil få størst overskrifter, er at de nå ønsker å gjøre Premier League mindre. Forslaget er å redusere Premier League fra 20 til 18 lag. Kun to lag rykker direkte ned fra øverste divisjon.

Det vil fortsatt være to opprykksplasser fra Championship, men tredje-, fjerde- og femte-plassen skal inn i en playoff-turnering med laget som ender på 16. plass i Premier League, om hvem som får den siste plassen. 

Det skal fortsatt være 24 lag i Championship, League One og League Two – slik at det blir 90 lag totalt i det engelske ligasystemet, mot de 92 vi har i dag.

I tillegg vil de fjerne ligacupen og Community Shield.

Vil gi storklubbene mer makt

Slik regelverket er i dag, har hver Premier League-klubb én stemme når det skal foretas endringer i ligaen. Det kreves 14 stemmer for at et forslag skal gå gjennom.

Det ønsker de slutt på. Storklubbene ønsker at topp seks-lagene, samt Everton, Southampton og West Ham skal ha hver sin stemme, fordi de har vært så lenge i ligaen. De skal ha størst makt, og kun seks stemmer fra dem kreves for å gjøre endringer.

I tillegg skal disse seks klubbene kunne legge ned veto mot at andre rivaliserende klubber skal få en ny eier.

De ønsker også nye regler for hvordan TV-pengene skal distribueres – og en senere start på Premier League-sesongene, for å ha mer tid til treningskamper i pre-season. Det er også planer om en sommerturnering for Premier League-klubbene, der klubbene må delta minst én gang hvert femte år.

Også med utlånssystemet er det ønske om endringer. Der ønsker «Project Big Picture» en endring som gjør at klubbene kan ha 15 spillere lånt ut til andre lag i engelsk fotball, og opp til fire i samme klubb i England.

Dersom forslaget skulle gå gjennom, vil det være gode nyheter for reisende bortesupportere – og fra den kanten vil det nok få en del støtte. I forslaget står det at det skal være en makspris på 20 pund på bortebilletter, med reisene subsidiert. Borteseksjonene skal være på minst åtte prosent av stadionkapasiteten, og det skal være fokus på å få installert «safe standing» også i Premier League.

Støtte fra EFL-sjefen

The Telegraph rapporterer at Rick Parry stiller seg positiv til endringene i engelsk fotball. Den tidligere daglige lederen i Liverpool FC, som var en viktig mann da Premier League ble stiftet, er nå sjef for English Football League.

Han skal ha støtte også fra flere av sine 72 medlemsklubber.

– Hva skal vi gjøre? La ting være akkurat som de er, og la mindre klubber forsvinne? Eller gjør vi noe med det? Du kan ikke gjøre noe med det, uten at noe skal endre seg. Synspunktet vårt er at dersom de seks storklubbene får noen fordeler, gjør også våre 72 det, og da er vi klare, sier Parry i et eksklusivt intervju med avisen.

Det er ventet å være motstand mot forslaget fra Premier League-klubbene som ikke er blant topplagene, siden det kan bety dårligere økonomi og færre plasser i øverste divisjon.

– Det kommer utvilsomt til å bli utfordrende, og det er en enorm forandring, så det vil ikke bli smertefritt, sier Parry.

– Tror jeg på alvor at det er for det beste for spillet som helhet? Absolutt. Og dersom topp seks-klubbene får noen fordeler, hvor skulle de ikke det. Hvorfor skal de støtte dette ellers?

Forslaget skal ha blitt jobbet med siden 2017, men ting har eskalert etter pandemien og de økonomiske utfordringene til klubbene som spiller for tomme tribuner. Parry skal ha vært i samtaler med John W. Henry og Mike Gordon i Liverpool FC, i tillegg til Glazer-familien som eier Manchester United.

POSITIV: Rick Parry i EFL skal være positiv til Project Big Picture.

POSITIV: Rick Parry i EFL skal være positiv til Project Big Picture.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]