Premier League-sjefens bønn til regjeringen

Ønsker at fotballen blir behandlet på samme måte som resten av underholdningsindustrien.

8. okt 2020 kl 08.49 Øystein Tronstad

– Klubbene føler at de har fått fire kraftige slag, sier Premier League-sjef Richard Masters til The Times. Bakgrunnen er at ligaen føler seg forbigått da regjeringen har åpnet for at flere tusen tilskuere kan gå på konsert i London i desember.

– Først så har optimismen rundt 1. oktober blitt tatt vekk. For det andre så vil det komme en sportsredningspakke, men den inkluderer ikke fotball. Det tredje er at Premier League forventes å sikre fremtiden til EFL (English Football League), og samtidig håndtere konsekvensene av tomme tribuner frem til muligens mars. Til slutt så får underholdningsarenaer åpne, uten at det legges noen planer for at supporterne kan komme tilbake til fotballstadionene igjen.

Den planlagte konserten i O2 i London har fått tillatelse til å ha 4700 tilskuere. Royal Albert Hall planlegger også et arrangement før jul som skal bruke 57 prosent av kapasiteten.

– Det er gode nyheter at arenaer kan kjøre arrangementer med sosial distansering innendørs, det er en livbøye. Vi ser starten på betalende tilskuere som løser billett, og vi mener at fotballen bør tillates det samme.

Tidligere denne uken så sendte Premier League ut et åpent brev til fansen om at de jobber hardt for å finne en trygg måte for å få dem tilbake på tribunene. Originalt så planla ligaen å åpne opp for et mindre antall tilskuere fra 1. oktober, med rundt 33 prosent av kapasiteten. Disse planene ble stoppet av regjeringen på grunn av økende smittetall.

– Vi forstår hvorfor man må være forsiktig, men vi ber om en lik linje fra regjeringen så sporten behandles likt som andre aktiviteter.

SCORER FORAN FANS: Det norske stjerneskuddet kan juble sammen med en mindre gruppe supportere på Signal Iduna Park tidligere i oktober.

SCORER FORAN FANS: Det norske stjerneskuddet kan juble sammen med en mindre gruppe supportere på Signal Iduna Park tidligere i oktober.

I slutten av august gjennomførte man også en vellykket treningskamp med 2525 tilskuere på Amex, da Brighton og Chelsea spilte 1-1. 

– Vi er et kontrollert og regulert miljø. Vi har Sports Grounds Safety Authority som sørger for at supporterne er trygge, og vi er utendørs. Det vi trenger er forutsigbarhet for klubbene og supporterne, og en plan for veien videre fra regjeringen.

I Tyskland så kan 20 prosent av kapasiteten utnyttes, så frem at lokale smittetall er lavere enn 35 per 100 000. Masters forteller at Premier League har vært i samtaler med ligaen der om hvordan dette fungerer for klubbene.

– Regjeringen styrer landet ut fra lokale forhold, så vi må være fleksible. Som med alt annet, så må vi starte et sted, og bare det å komme i gang vil være fantastisk. Fotballen trenger stemmen sin tilbake, vi trenger fansen som kan gi den manglende ingrediensen. Å ha tilskuere tilbake, selv om det ikke er likt for hele ligaen, har gitt tysk fotball en massiv boost.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]