Dette skal opp på dagens Premier League-møte

I dag skal de 20 klubbene igjen møtes og bruke sin stemme om «Project Restart».

4. jun 2020 kl 09.25 Arild Skjæveland

I forrige uke ble datoen satt, og Premier League skal starte igjen 17. juni. Det ble også besluttet at lagene kunne starte med kontakttrening igjen. Mandag denne uken hadde Liverpool blant annet en internkamp på Anfield, og lagene er godt i gang med forberedelsene mot at ligaen starter opp igjen.

De viktigste punktene i «Project Restart» er allerede bestemt, men det er fortsatt ting som må diskuteres. For bunnlagene spesielt, er dagens møte helt avgjørende. Dette er temaene som skal opp:

Hva skjer om sesongen ikke fullføres?

Om det skulle komme en ny bølge, eller om noe skulle gjøre at sesongen likevel ikke skal fullføres, så må en uansett få en ferdig tabell. Uansett hvor mange som skriver «null and void» og vil ha sesongen strøket på sosiale media - så er ikke det et alternativ.

Premier League ønsker en løsning der det regnes ut hvor mange poeng lagene har tatt fra kampene så langt, og gange det opp med gjenstående kamper.

Dette er kontroversielt for bunnlagene, fordi det vil bety at lag vil rykke ned uten at de har noen sjanse til å redde seg. Flere av bunnlagene ønsker at dette skal bli en sesong uten nedrykk, men det er noe fotballforbundet FA allerede har satt foten ned mot, og det vil gi ytterligere problemer med English Football League og de som sitter på TV-rettighetene, ettersom de ikke har noe ønske om å sende «meningsløse treningskamper» der lag ikke har noe å spille om.

Nøytrale stadioner

Kanskje det viktigste punktet for Liverpools del i dette møtet. Alle lag ønsker å spille hjemmekampene sine på egne stadioner, inkludert Liverpool, men det er den ene klubben som ser ut til å være mest i fare.

«Høyrisikokamper» kan bli flyttet til nøytrale stadioner, fordi det er frykt for at folkemengder skal samles utenfor stadion - for eksempel om Liverpool skulle vinne et ligagull.

Det er ikke Premier League-klubbene som vil ha det endelige ordet i denne saken, men de skal likevel stemme over det. Trolig må en vente til en gang ut i neste uke før vi får vite om derbyet borte mot Everton kommer til å bli spilt på Goodison Park.

Endring i troppene

Premier League-klubbene vil stemme om de skal kunne gjøre endring på 25-mannstroppene de registrerte tidlig i februar. Enkeltspillere kan ha blitt utelatt fra troppene med langtidsskader, men er nå tilbake. Det gjelder for eksempel Aston Villa-målvakt Tom Heaton.

Allerede er det avgjort at nyinnkjøpte spillere ikke kan tas inn på listen. Chelsea har kjøpt Hakim Ziyech fra Ajax - men han må vente til neste sesong.

Chelsea har også kommet med forslag om å øke antall innbyttere fra sju til ni, slik som i Tyskland. Det kommer til å bli diskutert.

Hvor mange kan være på stadion?

Tirsdag kveld skal Premier League ha sendt ut det første utkastet til protokoll for å arrangere Premier League-kamper på stadionene.

Der var det begrensing på antall personer i sving på 300 mennesker - der 40 av dem er spillere. De detaljerte retningslinjene kommer til å komme opp på møtet.

Terminlisten

Ifølge The Guardian skal også terminlisten bli tema.

En skal sørge for at ingen lag må spille to ganger på 48 timer når fotballen er i gang igjen. En skal også finne plass til FA cupen, og håpet er at Premier League-klubbene, selv om enkelte vil klage, vil godkjenne forslaget til terminliste.

Det er forventet at den fulle terminlisten for juni vil bli presentert allerede denne uken.

Tilbakebetaling til rettighetshaverne

Summen som skal betales tilbake til selskapene som sitter på TV-rettighetene har blitt diskutert på hvert eneste møte. Det kommer til å bli tema igjen.

Det har blitt rapportert at summen kan bli redusert, men ifølge The Guardian stemmer ikke det. Summen er på 330 millioner pund dersom sesongen blir fullført, og vil stige med ytterligere 35 millioner pund for hver uke sesongen utsettes etter 25. juli.

Summen skal tilbakebetales over de neste to årene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]