Jamie Carragher: «Selv om fotballen gir meg demens, så vil jeg ikke angre på karrieren min»

Det pågår en revolusjon i fotballen og søkelyset er satt på hodeskader.

4. des 2020 kl 21.20Øystein Tronstad

«Jeg lå bevisstløs ute på banen på Emirates Stadium, omringet av medisinsk personell fra Liverpool og Arsenal. Jeg hadde fått nakkestøtte og jeg ble plassert på båre, mens klubblegen gav meg oksygen», innleder Jamie Carragher med i kommentaren han skrev i dagens The Telegraph.

Angrer ikke

Den har tittelen «Selv om fotballen gir meg demens, så vil jeg ikke angre på karrieren min». Emnet har fått stadig mer oppmerksomhet den siste tiden. I kampen mellom Arsenal og Wolverhampton kulminerte det med en stygg kollisjon mellom David Luiz og Raúl Jiménez.

Men selv så ville Carragher ikke ha byttet bort øyeblikkene og minnene på banen for noen ting.

«Jeg vil være helt ærlig her. Hvis jeg lider av demens på mine eldre dager og forskning viser at det skyldes fotballkarrieren min, så vil jeg ikke angre på noe som helst.»

TØFFING: Carra var aldri en som gav seg lett eller trakk seg fra duellene.

TØFFING: Carra var aldri en som gav seg lett eller trakk seg fra duellene.

Spillerne må beskyttes fra seg selv

Situasjonen Carra refererer til er fra april 2011, hvor han slo hodet i lagkamerat Jon Flanagan. Begge forsøkte klarere ballen. Carragher kunne ikke huske noe da han kom i garderoben.

Klubblegen ba han om å ta det med ro, men klubblegenden ville ut og se til lagkameratene sine. Da Dirk Kuyt sikret Liverpool-poeng på overtid, så tok Carragher del i feiringen på banen. Midtstopperen var også klar på at han ville være tilgjengelig for møtet med Birmingham City seks dager senere. 

«Når jeg ser tilbake på denne hendelsen i lys av den voksende kampanjen som skal utdanne spillerne om farene ved hjernerystelser, så er det tydelig for meg at denne avgjørelsen skulle vært tatt ut av mine hender», skriver Carra.

Mer kunnskap og fokus 

Som ung tenkte aldri 42-åringen på konsekvensene på lang sikt, hverken de fysiske eller de mentale, eller hvordan hjernen hans ville bli påvirket av 26 år med hodestøt og dueller. Men i senere tid så har han møtt andre Liverpool-legender og sett hva som har skjedd med dem, deres liv og helse. 

«Uansett hvilket yrke vi velger, så er det uunngåelige farer som gjør oss utsatt for spesifikke ulykker eller skader. Kunnskap vil hjelp den neste generasjonen med å ta bedre valg. Medisinsk utvikling bør sette fotballen i en posisjon til å gå foran i behandling og ettervern.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]