Klubben sier den vil anke avgjørelsenManchester City utestengt fra Champions League

Manchester City har blitt utestengt fra Champions League i to sesonger.

14. feb 2020 kl 19.30 Arve Vassbotten

UEFA har besluttet å stenge Manchester City ute av Champions League i to sesonger, på grunn av brudd på Financial Fair Play reglene. De ilegges også en bot på 30 millioner euro.

Manchester City har begått alvorlige brudd på FFP-reglene ved å overdrive sponsorinntektene som ble rapportert inn til UEFA 2012-2016, og har ikke samarbeidet i etterforskningen, heter det i avgjørelsen.

Utestengelsen begynner allerede neste sesong.

Blåste opp inntektene

Uefa’s Club Financial Control Body (CFCB) mener klubben har blåst opp sponsorinntektene sine, når de rapporterte inn tall til UEFA i forbindelse med FFP.

Etterforskningen ble startet etter at Der Spiegel publiserte lekkede eposter og dokumenter i november 2018. Utifra epostene og dokumentene virket det som klubbens eier sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, for det meste var den som betalte sponsorinntektene på 67,5 millioner pund årlig, selv om flyselskapet Etihad står som sponsor på både draktene, stadion og akademiet, skriver The Guardian.

FFB ble innført tilbake i 2011 for å unngå at klubber bruker for mye penger på spillerlønninger, og hvor mye klubbeiere kan spytte inn for å dekke tap.

Manchester City ønsker nå at en uavhengig part skal se på saken. De mener saken ble «initiert av UEFA, tiltalt av UEFA og dømt av UEFA». De gjør det også klart at de vil anke til Court of Arbitration for Sport (CAS), Idrettens voldgiftsrett, så raskt det lar seg gjøre.

Uttalelsen fra UEFA:

UEFA takes note of the decision of the independent Adjudicatory Chamber of the Club Financial Control Body (CFCB), issued today, which included the following summary of its content and effect to be announced as required by the Procedural Rules governing the CFCB:

«Following a hearing held on 22 January 2020 the Adjudicatory Chamber of the UEFA Club Financial Control Body (CFCB), chaired by José da Cunha Rodrigues, has today notified Manchester City Football Club of the final decision on the case which was referred by the CFCB Chief Investigator.

The Adjudicatory Chamber, having considered all the evidence, has found that Manchester City Football Club committed serious breaches of the UEFA Club Licensing and Financial Fair Play Regulations by overstating its sponsorship revenue in its accounts and in the break-even information submitted to UEFA between 2012 and 2016.

The Adjudicatory Chamber has also found that in breach of the regulations the Club failed to cooperate in the investigation of this case by the CFCB.

The Adjudicatory Chamber has imposed disciplinary measures on Manchester City Football Club directing that it shall be excluded from participation in UEFA club competitions in the next two seasons (ie. the 2020/21 and 2021/22 seasons) and pay a fine of € 30 million.

The decision of the Adjudicatory Chamber is subject to appeal to the Court of Arbitration for Sport (CAS). If Manchester City Football Club exercises that right the full reasoned decision of the Adjudicatory Chamber will not be published prior to publication of the final award by the CAS.»

As noted by the Adjudicatory Chamber, the club has the right to appeal this decision to the Court of Arbitration for Sport. Therefore, UEFA will not be commenting further on this decision at this stage.

Uttalelsen fra Manchester City: 

«Manchester City is disappointed but not surprised by today’s announcement by the UEFA Adjudicatory Chamber. The Club has always anticipated the ultimate need to seek out an independent body and process to impartially consider the comprehensive body of irrefutable evidence in support of its position.

In December 2018, the UEFA Chief Investigator publicly previewed the outcome and sanction he intended to be delivered to Manchester City, before any investigation had even begun. The subsequent flawed and consistently leaked UEFA process he oversaw has meant that there was little doubt in the result that he would deliver.  The Club has formally complained to the UEFA Disciplinary body, a complaint which was validated by a CAS ruling.  

Simply put, this is a case initiated by UEFA, prosecuted by UEFA and judged by UEFA. With this prejudicial process now over, the Club will pursue an impartial judgment as quickly as possible and will therefore, in the first instance, commence proceedings with the Court of Arbitration for Sport at the earliest opportunity.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]