– Klopp ville ikke vært fornøyd om jeg og Trent stod igjen på midtstreken

Liverpools back-duo om balansen mellom å forsvare og angripe, samarbeidet i forsvaret og endringen av backrollen.

27. feb 2020 kl 20.20 Arve Vassbotten

– Når vi mister ballen er impulsen vår å få den tilbake med en gang. Det er holdningen vår, sier Andy Robertson, som sammen med Trent Alexander-Arnold er intervjuet av Sky Sports før lørdagens kamp mot Watford.

– Vi har god statistikk på å vinne tilbake ballen, men det har også Roberto Firmino og Jordan Henderson. Det viser at vi er gode på å holde presset oppe mot lagene vi møter, og vinne ballen tilbake når de forsøker å kontre, sier venstrebacken.

Viktigst med forsvarsjobben

De to får også spørsmål om det er viktigst med forsvar eller angrep for dem.

– Det er forsvarsjobben, svarer Trent.

– Det er fundamentet for alle resultater. Slipper du ikke inn mål, kan du ikke tape kampen. Det er mentaliteten vår.

– Hvis vi bygger fundamentet vårt på den defensive jobben, og på å ikke slippe inn mål, så har vi angriperne våre, midtbanespillerne og til og med oss selv som kan gå framover og skape mål. Vi scorer oftere enn vi ikke gjør det i kamper, så hvis vi klarer å holde nullen vil vi vinne kamper, mener 21-åringen.

– Opp til oss å ta mulighetene

Men det er liten tvil om at de to backene er viktige i Liverpools angrepsspill, selv om de bedyrer at den defensive jobben er den viktigste. Denne sesongen har Trent Alexander-Arnold tolv målgivende pasninger på 27 ligakamper. Det er bare Manchester Citys Kevin De Bruyne som har flere assists, med sine 16.

Siden starten av forrige sesong har scouseren 24 målgivende pasninger. Det er seks flere enn De Bruyne og Andy Robertson, som følger på andreplass på listen over spillerne med flest målgivende pasninger i Premier League de to siste sesongene.

– Trent sier at vi har troen på å holde buret reint, og jeg mener midtbanen er nøkkelen til det. Manageren ønsker at vi skal gå framover. Han ville ikke vært fornøyd om jeg og Trent stod igjen på midtstreken og forsvarte oss. Det er opp til oss å ta mulighetene framover, når vi føler det er riktig.

– Vi har folk som Fabinho, Henderson, James Milner og Gini Wijnaldum som dekker for oss, og noen ganger dekker vi for dem. Alt handler om å få den riktige balansen. Det er forskjell fra kamp til kamp hva slags rom som åpner seg opp, og på vingene er det noen ganger mye rom vi trenger å utnytte, sier Andy.

LAGKAMERATER IKKE RIVALER: Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson sier at selv om de kan tulle med hverandre på trening og kamp, ser de ikke på det som rivalisering dem imellom hvem som får flest assist og mål.

LAGKAMERATER IKKE RIVALER: Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson sier at selv om de kan tulle med hverandre på trening og kamp, ser de ikke på det som rivalisering dem imellom hvem som får flest assist og mål.

Van Dijk er gruppelederen

Mange har hevdet at Liverpool-duoen har endret oppfatningen om hvordan backer blir sett på i dagens fotball.

– Jeg tror ikke jeg har forsøkt å endre den i betydningen: «alle bør følge meg fordi jeg spiller bra, og dette er slik du bør gjøre det». Alle spillere er forskjellige, og vi to spiller heller ikke helt likt.

– Vi er bare mer angripende backer. Vi har fått friheten fra manageren og spillerne rundt oss i systemet til å gå mer framover enn andre lag tillater, og mulighet til å uttrykke oss. Så jeg mener det handler mer om å skape for laget, enn at vi skal få folk til å ønske å være backer. Det er ikke målet. Målet er å vinne kamper, og oppnå suksess i klubben.

– Hvis folk ser annerledes på backer i den prosessen, så er sikkert det også en bra ting. Det har vært kommentarer og tanker om den posisjonen tidligere, som forhåpentligvis endrer seg, sier Trent.

Robertson sier kommunikasjonen mellom spillerne bak i Liverpool er veldig bra.

– Det er fantastisk, og vi kan involvere Alisson også i det. Vi har så bra forhold til hverandre.

– Virgil van Dijk er lederen av gruppen, siden han har en mer sentral rolle og kan se kampen bedre. Han er den som får oss i gang, og leder oss på sin måte. Men uansett hvem som spiller, og vi har hatt endringer, så endrer ikke det holdningen og lysten på å ikke slippe inn mål. Det er noe som er innprentet i oss fra trenerne.

Klopps mantra

Robertson snakker også om hvordan spillerne klarer å mobilisere til flere kamper i uka.  

– En av de tingene manageren sier til oss er at hvis vi legger sammen alle 90-minuttene vi spiller denne sesongen, og ser de i forhold til et helt liv, så er det ikke så mye vi spiller. Det kjennes kanskje sånn ut når man spiller tre kamper i uka, men hvis du ser på hele livet ditt, så er det ikke så verst.

– Det er derfor vi kan overvinne de hindrene vi har møtt, og når vi har den stemmen i hodet som sier at vi er slitne, handler det om å stilne den. Derfor har vi hatt så seine mål, derfor har vi kommet tilbake i kamper, og vunnet når folk har ment at vi var slitne.

– Det er derfor vi er i den posisjonen vi er i, og det er ikke noe vi tar for gitt, sier Robertson.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]