Regjeringens vurderingDerfor legges det ikke ned forbud mot Premier League-kamper - ennå

Statsminister Boris Johnson holdt i dag pressekonferanse angående korona-situasjonen.

12. mar 2020 kl 18.31 Kenneth Baraas

Situasjonen rundt viruset COVIN-19 har eskalert i hurtig tempo den siste tiden. De andre store ligaene i Europa har både utsatt fotballkamper og spilt for tomme tribuner, mens England foreløpig ikke har tatt lignende grep. 

Regjeringen råder briter med milde symptomer om å holde seg i karantene i eget hjem i syv dager. Det anbefales også å holde en avstand på to meter til andre, sove alene og holde seg unna eldre. 

Utsettelser vurderes

I tillegg vurderer regjeringen å legge ned forbud mot store arrangementer som fotballkamper. 

– Vi vurderer spørsmålene rundt det å legge ned forbud mot offentlige arrangementer, inkludert idrettsarrangementer, sier Johnson. 

– Dette er noe vi diskuterer med kollegaer i alle deler av Storbritannia. 

Skoler kan stenges og idrettsarrangementer kan utsettes, men ikke ennå, ifølge Johnson. Den norske regjeringen har besluttet å stenge alle skoler, samtidig som Eliteserien i fotball har blitt utsatt, men engelskmennene avventer altså situasjonen enn så lenge. 

– Det er veldig viktig at vi veiledes av forskning. Det er veldig få medisinske årsaker til å legge ned forbud mot for eksempel idrettsarrangementer, sier Johnson videre. 

En årsak til at idrettsarrangementer kan bli utsatt, vil være den ekstra pågangen som blant annet fotballkamper påfører offentlig transport. 

Regjeringens rådgiver innenfor forskning Patrick Vallance kommer med følgende vurdering:

– Et individ, som er infisert, sprer viruset gjennom hosting, nysing samt å avlegge væske på overflater. Men i gjennomsnitt sprer viruset seg videre til 2-3 andre fra denne personen. Det er veldig liten sannsynlighet for å smitte et stort antall mennesker på et stadion. 

– Det betyr at smitte som regel skjer mellom familie, venner eller kollegaer, og ikke på store områder. 

Siste nytt er at Irland har suspendert all fotball i regi av irsk FA frem til 29. mars. 

Premier League-spillerne blir hjemme i landslagspausen?

Landslagspausen nærmer seg med stormskritt, der flere Liverpool-spillere skal ut i aksjon for sine respektive landslag. Dog kan tilfellet bli at Premier League-klubbene nekter spillerne sine å dra på landslagsopphold. 

Daily Mailrapporterer at de engelske klubbene ikke ønsker at spillerne deres skal dra ut av landet for å spille med flagget på brystet. 

Før den tid gjenstår det to ligakamper for de røde, mot henholdsvis Everton og Crystal Palace. Situasjonen utvikler seg fra time til time, og til tirsdag skal UEFA avholde møte om en eventuell utsettelse av Europamesterskapet til sommeren. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]