Henry Winter:– Nå er fotballspillere fritt vilt

Helseminister Matt Hancock får skarp kritikk for måten han har hengt ut landets profesjonelle fotballspillere på.

6. apr 2020 kl 10.52 Einar Kvande

Allerede før helgen var den britiske helseministeren ute med kritikk av Premier League-spillerne i forbindelse med den pågående korona-pandemien.

– Premier League-spillerne burde gå med på lønnskutt og bidra til koronavirus-dugnaden, uttalte helseministeren på aprils første dag.

I ettertid ble han sterkt kritisert for å ha gått etter en bestemt yrkesgruppe, og mange poengterte at han som konservativ politiker i Storbritannnia kanskje heller burde rette dugnadsoppfordringen til langt mer velstående partikolleger enn øyrikets fotballspillere.

I går gikk Hancock igjen til angrep mot nasjonens fotballspillere, og scoret dermed sitt andre politiske selvmål på bare noen få dager.

Hancock mente at Premier League-spillerne burde donere en del av sin lønn til landets hospitser, i en tid da slike sliter med å finansiere driften.

Fotballspillere bidrar

Det fikk blant annet fotballreporter Henry Winter hos The Times til å reagere.

– Siste nytt: Fotballsesongen er fortsatt igang. Nå er fotballspillere fritt vilt. Helseministeren kunne ha blitt tilgitt for å ha demonstrert sin uvitenhet om dugnadsviljen i fotballgarderobene rundt om i landet en gang, men å vise slik manglende forståelse for andre gang får ham til å fremstå som en mann med en agenda. Mens nasjonen befinner seg i en krisesituasjon bør ikke en fremtredende politiker som Hancock forsøke å drive politisk spill, skriver Winter.

Winter innrømmer at et par Premier League-spillere, som Aston Villas Jack Grealish og Manchester Citys Kyle Walker, har fremstått som uansvarlige og umodne de siste dagene, men han påpeker at en rekke fotballspillere har bidratt til den nasjonale dugnaden.

– De fleste fotballspillerne er nå opptatt med å forhandle med sine klubber om lønnskutt, bidra til at klubbenes øvrige stab får sin lønn, og donere penger til helsevesenet og klubber lenger ned i ligapyramiden. Spillere som Jordan Henderson, Harry Maguire, Troy Deeney, Kevin De Bruyne og Mark Noble er bare noen av dem som klarer å se det store bildet, og den enorme trusselen mot landets helse. Dette er spillere som er beredt til å grave dypt i lommeboka for å hjelpe, akkurat som de bør gjøre, skriver Winter. 

– Unge spillere som Dele Alli, Marcus Rashford og Raheem Sterling gjør det samme. De bidrar allerede i kampen mot koronaviruset. Leicester-kaptein Kasper Schemeichels kone er jordmor, så han forstår situasjonen, legger Times-journalisten til.

– Hancocks svake retorikk har irritert spillerne. Ingen liker å bli belært eller beordret til å gi fra seg pengene sine, og spesielt når andre mennesker som er minst like velstående ikke blir uglesett på denne måten. Fotballspillere bidrar, og de vil bidra enda mer. De trenger bare ikke en type som Hancock til å misbruke dem i et politisk spill.

HAR UTMERKET SEG: Jordan Henderson har gått i bresjen for å samle inn penger fra Premier League-spillerne øremerket kampen mot koronaviruset.

HAR UTMERKET SEG: Jordan Henderson har gått i bresjen for å samle inn penger fra Premier League-spillerne øremerket kampen mot koronaviruset.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]