En smakebit på dokumentaren om Sadio Mané

I morgen slippes en rykende fersk dokumentar om Sadio Mané.

7. apr 2020 kl 14.00 Einar Kvande

I morgen kommer Made Sin Senegal, den offisielle dokumentaren om Sadio Mané, Liverpool-spilleren som er årets spiller i Afrika. Dokumentaren blir vist på Rakuten TV sin gratiskanal Rakuten Stories.

Du kan se traileren for dokumentaren her:

Mannen med tidenes raskeste hat-trick i Premier League har en fotballbakgrunn fra Senegal, Frankrike og Østerrike.

Hans overgang til Liverpool for omkring 30 millioner pund ble bekreftet 28. juni 2016.

24 år gammel ble han med det blant tidenes dyreste afrikanske spillere, og kun spissduoen Andy Carroll (£35M) og Christian Benteke (£32,5M) hadde på det tidspunkt kostet mer for de røde.

Reisen fra Senegal til Anfield begynte for alvor da Mané, født 10. april 1992, ble oppdaget av speidere allerede som 12-åring. Fotballakademiet Génération Foot i Dakar bidro sterkt til den videre utviklingen, og etter seks år gikk turen til Frankrike. Et samarbeid mellom akademiet og klubben FC Metz, hvor blant andre Robert Pirès slo gjennom, tillot én spiller årlig å reise nordover. Der fikk Mané sin profesjonelle debut i januar 2012 – som innbytter i Ligue 2. Selv om Metz rykket ned til nivå tre, imponerte Mané nok gjennom vårsesongen til å bli inkludert i OL-troppen til det senegalesiske landslaget.

Den østerrikske toppklubben Red Bull Salzburg hentet ham for rundt fire millioner euro samme sommer. I debutsesongen nettet den offensive midtbanespilleren totalt 19 ganger, og fulgte det opp med 23 scoringer året etter. Sesongen ble i tillegg kronet med triumf i ligaen og den hjemlige cupen.

På tampen av overgangsvinduet påfølgende sommer skrev han under for Southampton, som betalte 11,8 millioner pund. Klubber som Barcelona og Borussia Dortmund skal også ha hatt Mané på radaren.

Tre mål på 176 sekunder

Med nummer 10 på ryggen ble han fort en sentral brikke i angrepsspillet på St. Mary’s. Han fikk blant annet straffe i debuten mot Arsenal i cupen, og noterte seg for assist i sin første ligakamp. Mané scoret tidenes raskeste hat-trick i Premier League da Southampton banket Aston Villa 6–1 i mai 2015. Tre fulltreffere i løpet av bare 176 sekunder tok over Robbie Fowlers utrolige hat-trick-rekord mot Arsenal i 1994.

Ti scoringer og tre målgivende pasninger på 30 opptredener i 2014-2015 utviklet seg til elleve mål og seks assists i 2015-2016 – pluss fire mål i cupene. Før sommeren avsluttet Mané, lagets toppscorer, med åtte scoringer på de åtte siste kampene.

Etter debuten på det senegalesiske landslaget i 2012 hadde Mané, med sine 175 centimeter på strømpelesten, scoret ti ganger på 36 kamper før han kom til Liverpool.

Han åpnet som et fyrverkeri og var Liverpools beste både på Emirates og White Hart Lane august 2016, og det ble snart slutt på snakket om at sjekken på £30M var for stor. Formen har ikke holdt seg like god hele tiden, men selv på dårlige dager har Sadio vist seg som en trussel med sine ekstreme kvaliteter. Han er også blitt en stor favoritt blant røde fans, og dyrkingen ble ikke mindre etter at han på overtid ble matchvinner mot Everton. Toppscoreren var dypt savnet på Anfield da han var opptatt med Afrikamesterskapet i januar det året, og måtte siden ta en meniskoperasjon som ødela ligainnspurten hans.

Sammen med Roberto Fimino og Mohamed Salah utgjorde han en dødelig framre trio for Liverpool i 2017-2018-sesongen, der Liverpool også spilte seg fram til finale i Champions League mot Real Madrid. Der var det Mané som scoret Liverpools mål i 3-1-tapet. Han scoret tilsammen 20 mål den sesongen.

Sommeren 2018 ble det klart at Mané skulle ta over Coutinhos gamle nummer, og byttet fra 19 til 10 på drakta foran 2018-2019-sesongen.

I slutten av november 2018 ble det kjent at han var blitt enig om ny kontrakt med klubben som strekker seg til 2023. Mané tjener i overkant av 150 000 pund i uka med sin nye kontrakt.

Han var en av sist sesongs store profiler, Sadio Mané. Sammen med rekkekamerat Salah og Aubameyang hos Arsenal, var 22 mål nok til å bli toppscorer i ligaen, men det var bare Liverpools nr. 10 som ikke tok straffespark blant den trioen. Han viste jevnest form av de tre på topp, og utvidet sitt repertoar til blant annet å innbefatte flere scoringer med hodet.

Han har scoret mange mål og viktige mål gjennom hele Liverpool-karrieren.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]