Politiet truer med å avlyse sesongen om fans samler seg utenfor kamparenaene

Ønsker også at spesielt de mest avgjørende kampene spilles på nøytral bane.

30. apr 2020 kl 08.50 Arve Vassbotten

Politiet jobber nå med Premier League og myndigheten om hvordan fotballsesongen kan bli fullført under korona-pandemien.

Øverste sjef for fotball i det britiske politiet, Mark Roberts, advarer om at sesongen kan bli stoppet helt om fans bryter reglene for sosial distansering om sesongen kommer i gang igjen.

Spesielt hva som vil skje om Liverpool vinner sin første tittel på 30 år, blir nevnt i The Telegraph som en utfordring som diskuteres med tanke på folkemasser.

Kan bli utestengt

– Det vi ikke ønsker er noe som bryter med nedstengningen, og all den harde jobben folk har gjort ved isolering, ved at folk så samler seg ved stadioner og treningsanlegg.

– Det man kan gjøre om kampene starter opp igjen, er å være veldig klar på at hvis fans ikke følger restriksjonene så kan ligaen bli stoppet.

Roberts klare oppfordring til fansen er denne:

– Jo bedre du følger restriksjonene, jo lettere blir det å fullføre sesongen.

Han mener også at det vil være naturlig å gi utestengelse fra stadioner i framtiden for de som bryter reglene.

– De største kampene burde spilles på nøytral bane

En av de store hindringene for å komme i gang med Premier League igjen, er hvordan man skal få gjennomført de 92 siste kampene. Et av forslagene er at kampene skal spilles på noen få utvalgte nøytrale baner. Dette er endel klubber negative til, fordi man da gir fra seg hjemmebanefordel de siste kampene.

Mark Roberts mener også at i hvert fall kamper der titler, opprykk og nedrykk står på spill burde vurderes å flyttes for å unngå at store mengder fans samler seg utenfor arenaene, hvis ikke advarer han om at også enkeltkamper kan bli avlyst av sikkerhetshensyn.

– Vi har vurdert de gjenstående kampene. Jeg tror det er 92 kamper som gjenstår i Premier League, 341 i Football League, og sju i FA-cupen.

– Å spille alle de kampene vil være en utfordring. Det er forferdelig mange folk som skal flytte seg rundt i landet, og om alle kampene spilles på stadionene de var planlagt gir det noen utfordringer, sier Roberts til The Guardian

– Vi må alle se på hvordan kampene kan kontrolleres, både på lagenes stadioner, men også om vi kan se noen fordeler med å spille på nøytrale, kontrollerte baner. Det handler både om helseaspektet, men også å minimere bruken av politi, ambulanse og andre funksjoner som kommer til å bli en utfordring når folk starter å gå tilbake til det normale.

Til The Telegraph legger han til at det kan være fornuftig å finne baner utenfor byer der det er er lettere å gjennomføre kamper og opprettholde sikkerhet og ikke belaste helsetjenestene.

Premier League vil ha nye diskusjoner på fredag om hvor kampene skal spilles.

– Det er ikke slik at vi forteller dem hva de skal gjøre. Men det handler i første omgang om at fotball viser overfor myndighetene at de kan avholde kamper som er trygge for alle, både spillere, dommere, trenere og TV-selskaper. Jeg tror helseaspektet dikterer sikkerhetsaspektet, legger han til i Guardian.

Et annet aspekt som blir dratt fram er mangelen på beskyttelsesutstyr.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]