Dansk studie konkluderer med at det er liten risiko for å bli smittet av koronaviruset under en fotballkamp

Virus-professor mener det er uproblematisk å spille fotballkamper.

29. apr 2020 kl 11.36 Einar Kvande

En fotballspiller vil i gjennomsnitt tilbringe halvannet minutt på fotballbanen i nærheten av en annen spiller som er smittet av koronaviruset eller har COVID-19, under en fotballkamp der en spiller er smittet av viruset.

Slik lyder konklusjonen i en undersøkelse foretatt av universitetet i Aarhus, skriver Videnskab.dk.

Undersøkelsen bekrefter at smitterisikoen er lav under en fotballkamp utendørs, ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomsen.

– Man må være innenfor to meter av en smittet person i mer enn 15 minutter før man regner det for å være relevant kontakt, sier han.

Randrup Thomsen mener at så lenge fotballspillere bytter til fotballklær hjemme og dusjer hjemme, og ikke oppholder seg i samme garderobe, samtidig som man unngår omfavnelser ved scoringer, og i tillegg hoster i armhulen og har god håndhygiene, så er det få grunner til å forby fotballkamper.

– Jeg ser ingen problemer med vanlig fotball. Jeg ville ha vært mer betenkt i forhold til amerikansk fotball og rugby, der det er mer tett kontakt. I fotball er det som regel kun kortvarig kroppskontakt, så jeg mener det er ganske sikkert å spille fotball.

– Vi må passe oss så vi ikke blir for hysteriske, sier Randrup Thomsen.

Posisjon på banen har betydning for smitterisikoen

Forskerne har tatt for seg et scenario der en av spillerne på banen var smittet, og har undersøkt hvor ofte andre spillere var innenfor halvannen meters radius av den som var smittet. Beregningene viste at de andre spillerne befant seg innenfor smitteavstand i alt fra 0 til 657 sekunder, altså knapt 11 minutter, i løpet av en kamp. Gjennomsnittet var 1 minutt og 28 sekunder. 

– Dersom man antar at flere spillere på banen er smittet kan man gange dette med antall smittede spillere, melder Thomas Bull Anderson, som er en av forskerne som har vært med på studien.

Han understreker at det er forskjell på hvor utsatt man er for smitte etter hvor man spiller på banen. En keeper kommer neppe i kontakt med det andre lagets keeper. En kantspiller er sjelden i kontakt med en motstander på motsatt side av banen. Motsatt kan en angriper være mye i kontakt med en forsvarsspiller i løpet av 90 minutter.

Det antas også at smittefaren er mindre jo lavere nivået er, da det er på toppnivå at det er mest intens kamp om ballen og flest dueller, og man dekker hverandre tettere.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]