Flere likheter mellom Leeds og Liverpool: Hva kan vi forvente fra Leeds i Premier League?

Både Liverpool og Leeds vant sin divisjon denne sesongen og de har to verdenskjente trenere som lovpriser hverandre, i tillegg til at de deler den samme mentaliteten.

3. aug 2020 kl 18.20 Øystein Tronstad

– Leeds er et veldig satt lag. Bielsa bytter kun ved skader og suspensjoner, selv i dårlig form. De er så godt trent at det fysiske sjelden er noe problem.

– Mange supporterne ba om at (Patrick) Bamford skulle bli satt ut av laget da han gikk ti kamper uten å score, men Bielsa var trofast og spillerne hans vil løpe gjennom en murvegg for han, sier Beren Cross som følger Leeds tett for LeedsLive.

Flere likheter med Klopp og Liverpool

Den nevnte murveggen er en beskrivelse som like godt kunne ha blitt brukt om forholdet mellom Jürgen Klopp og hans spillere. Klopp byttet mye, men hadde en stabil sentrallinje han alltid startet med. 

– Denne sesongen så har Liverpool og Klopp vært referansepunktet for alle i fotball. Du vil alltid ha lag og trenere som tiltaler deg og som du ønsker å kopiere. Mennesker vil alltid kopiere vinnerne. I dette tilfellet så har jeg sett mange bra ting, sa Bielsa tidligere i sommer.

Den nærmest mytiske argentineren, som går under kallenavnet «El Loco», legger ikke skjul på at han brukte Liverpool og Klopp som eksempler da han endelig førte de hvite opp.

– Når et lag slutter å utvikle seg så blir de dårligere som en følge av det. Om du ser Liverpool over en lengre periode så er de stabilt gode.

EL LOCO: De som har spilt under 65-åringen kan forklare hvorfor han har fått tilnavnet sitt, Bielsa er kjent for å være fanatisk opptatt av taktikk og analyse.

EL LOCO: De som har spilt under 65-åringen kan forklare hvorfor han har fått tilnavnet sitt, Bielsa er kjent for å være fanatisk opptatt av taktikk og analyse.

Gjorde inntrykk på Ferguson

65-årige Bielsa har tidligere ledet Argentina, Chile og Athletic Bilabo med suksess. I 2012 presenterte han seg for alvor for det engelske publikumet da baskerne rundtspilte Manchester United og slo dem ut av Europa League. 

Den gang sa Alex Ferguson:

– Det vi har sett i kveld og forrige torsdag er et lag som har en arbeidskapasitet som er høyere enn noe lag jeg har sett i Europa. Det er praktfullt å se slik energi og vilje til å vinne fotballkamper, så jeg tenker at de fortjener å vinne turneringen.

Beskrivelsen kjennetegner Bielsas stil og Cross sammenligner det taktiske med en annen av de mest fremtredende trenerne i verden og i Premier League.

– Måten Pep Guardiola setter opp City på er en taktisk stil som man kan sammenligne med. Leeds presser høyt og markerer mann-mann over banen, det er noe som mange managere har pekt på så unikt i årets Championship. 

– The Whites er kjent som det best trente laget i ligaen. Beskrives som maskiner i måten de presser og stresser motstanderen uten stopp. Mange av seiersmålene kom sent i kamper når motstanderen var slitne og Leeds kjørte på til siste slutt.

Denne intensiteten og press-spillet kunne vel like gjerne vært sagt om Liverpool under Klopps ledelse?

UNITEDS OVERMENN: I Europa League 2012 kjørte Atheltic Bilbao over Manchester United med 5-3 sammenlagt men i finalen ble et slitent Bilbao-lag senket av Radamel Falcao og Atlético Madrid.

UNITEDS OVERMENN: I Europa League 2012 kjørte Atheltic Bilbao over Manchester United med 5-3 sammenlagt men i finalen ble et slitent Bilbao-lag senket av Radamel Falcao og Atlético Madrid.

Klopp har sett til Bielsa

Klopp på sin side uttalt at Bielsa er en fremragende trener og rollemodell. 

Så spørs det om hvem som er rollemodell og hvem som kopierer hvem neste sesong når de to lagene møtes i det som kan bli en underholdende affære.

Cross tror uansett ikke at vi vil se stort med forandringer i Premier League med tanke på måten Leeds spiller på.

– Det er ganske dynamisk, men den enkleste måten å beskrive det på vil være en 4-1-4-1 med vinger og backer som til tider gjør det til en 3-3-1-3.

– Det er det han (Bielsa) foretrekker, men formasjonen er ofte styrt ut fra hvor mange angripere som motstanderen har. Spiller de med en spiss så kjører de 4-1-4-1. Er det to angripere så går de for 3-3-1-3

Liverpools 10 siste møter med Leeds (7-2-1):
27. januar 2001 (b, FA-cup) 2-0
13. april 2001 (h) 1-2
13. oktober 2001 (h) 1-1
3. februar 2002 (b) 4-0
19. oktober 2002 (b) 1-0
23. mars 2003 (h) 3-1
25. oktober 2003 (h) 3-1
29. februar 2004 (b) 2-2
22. september 2009 (b, ligacup) 1-0
29. november 2016 (h, ligacup) 2-0

Har du innspill til journalisten?
[email protected]