Så avhengige er Liverpool av kampdag-inntektene

Liverpool bruker fjerde mest når man ser på andelen av kampinntekter som går til lønninger.

24. aug 2020 kl 13.47 Øystein Tronstad

Det er bloggeren Kieran Maguire, som spesialiserer seg på fotball og særlig den økonomiske biten, som har sett nærmere på hvor stor andel av lønnsbudsjettet som finansieres av inntektene fra kampdager.

Maguire har en populær Twitter-konto, podcast og har skrevet boken The Price of £ootball som ser på hvordan profesjonelle klubber driver butikk.

Liverpool er i det øvre sjiktet med 27 prosent, men det er et godt stykke opp til Manchester United (33 prosent), Arsenal (42 prosent) og Tottenham (46 prosent). 

Dette gir også et bilde på hvordan koronaviruset påvirker økonomien. Ingen tilskuere på tribunen gir store tap i billettinntekter, supporterutstyr, mat og drikke, sponsorer og andre tap.

De to London-klubbene er i en særklasse og tidligere har stadionplanene gjort at de ikke har brukt større penger på overgangsmarkedet i perioder. Tottenham Hotspur Stadium ble åpnet i april 2019, Emirates Stadium åpnet sommeren 2006.

Mindre klubber som Burnley, Crystal Palace og Everton bruker en svært liten andel av inntektene fra kampdager på lønninger.

Det er dog et toegget sverd da det gjerne innebærer at man tjener forholdsvis lite på hjemmekamper. Gamle Turf Moor og Selhurst Park tar begge rundt 25 000. Da sier det seg selv at det er stor forskjell sammenlignet med lag som har anlegg som er to og tre ganger så store.

I Championship er situasjonen mye verre og Maguire har laget en oversikt for klubbene om man fjerner kampinntekter fra regnskapet. Blir det en hel sesong uten tilskuere så vil en rekke klubber lide og stå i stor fare.

I sommer så annonserte klubbene i League One og League Two et lønnstak for å bedre den finansielle stabiliteten. 

Det jobbes med å få tilskuere tilbake på engelske tribuner i oktober. Myndighetene ønsker seg en maksgrense hvor klubbene kun kan benytte seg av 30 prosent av kapasiteten.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]