Publikumprosjektet tilbake:Slik jobber Premier League-klubbene for at tilskuerne kan returnere

Etter at alle pilotprosjektet ble stoppet i to uker på grunn av de økte smittetallene, så er regjeringen klare for å starte opp igjen med et begrenset antall på tribunene.

14. aug 2020 kl 08.50 Øystein Tronstad

De siste smittetallene skal berolige politikerne og det betyr trolig at finalehelgen i snooker-VM i Sheffield, blir det første idrettsarrangementet med tilskuere tilbake.

Barry Hearn, leder for World Snooker, sier:

– Å arrangere handler om logistikk og vi har eksperter som har jobbet utrolig hardt. Nyhetene om at vi tillates å ha en begrenset gruppe for de to siste dagene er en stor glede. Det er ingenting som kan matche atmosfæren fra ekte tilskuere. Får vi ikke det tilbake så vil all sport lide. Vi håper at dette er starten på at massene kan komme tilbake til alle idrettsarrangement og vi er stolte over å være med i starten på det.

Videre så vil hesteløp, cricket og kvinnenes Super League i fotball være aktuelle. Sistnevnte har seriestart 6. september. Samtidig så vil lokale restriksjoner spille inn og Manchester er blant byene med ekstra restriksjoner.

Premier League på sin side har foreslått å bruke noen av treningskampene i pre-season til prosjektet.

VURDERES: Damene kan få muligheten til å spille kamper foran et begrenset antall tilskuere før herrene.

VURDERES: Damene kan få muligheten til å spille kamper foran et begrenset antall tilskuere før herrene.

Rundt 25 prosent i snitt kan brukes

Ifølge SGSA (Sports Grounds Safety Authority) så vil arenene være 17 til 33 prosent av sin fulle kapasitet. Inspeksjons-sjef Ken Scott sier ifølge The Times:

– Kapasiteten som tillates for idrettsarrangement vil ikke være på et nivå som vil appellere til alle, men det er et stort skritt i riktig retning. Jeg er trygg på at supporterne vil følge reglene, fra de ankommer og til de drar etter arrangementet, i disse unormale tider. Vi vet at det er absolutt avgjørende for mindre arenaer som er avhengig av tilskuere.

Kravene som en arrangør må møte er meget kompliserte. De må ha kontroll på alt fra alle innganger, avstand mellom sitteplassene og til å unngå køer og ansamlinger inne eller utenfor. Arrangørene har blitt fortalt at de må ta høyde for at supportere vil bryte retningslinjer ved feiringer. 

– Risiko i forbindelse med feiringer og stor glede er noe som må evalueres.

MÅ VENTE PÅ Å FYLLE OPP BAK MÅLENE: Det kan bli en god stund før vi får se slike bilder igjen med fulle seter på fotballkamp.

MÅ VENTE PÅ Å FYLLE OPP BAK MÅLENE: Det kan bli en god stund før vi får se slike bilder igjen med fulle seter på fotballkamp.

Klubbene jobber på egen hånd

De engelske toppklubbene venter på retningslinjer fra Premier League og EFL, men jobber foreløpig med lokale sikkerhetsgrupper og selskaper som billettdistributøren Ticketmaster om utforming av kamper.

Alle arenaer blir kartlagt og ulike kalkulasjoner blir gjort for å se på hvor mange supportere som kan slippes inn og når. 

The Telegraph skriver at inndelingen med røde, gule og grønne soner vil fortsette selv om tilskuerne kommer tilbake. Kun spillere, trenere og dommere vil slippe inn i rød sone.

Avisen skriver at det er ulike utfordringer og bruker nye Tottenham Hotspur Stadium og Goodison Park som eksempel. Et av de største problemene skal være hvordan tilskuere skal slippe inn og senere forlate arenaen i kontrollerte «korridorer». 

Det blir også sett på muligheten for å lage mindre clustere med sesongkortholdere. For eksempel kan fire personer være en gruppe, som igjen må plasseres i avstand fra andre. 

Hvis klubbene må gå under 30 prosent av kapasiteten så vil det bli svært krevende for mange, spesielt utenfor Premier League.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]