Database som sletter spillere over 22 år: Slik driver talentfabrikken Salzburg og derfor passer spillerne deres perfekt i Liverpool

I morgen møtes Liverpool og Red Bull Salzburg, to klubber som har mye til felles og hvor spillerne passer godt inn hos hverandre skal vi tror trener Jesse Marsch.

24. aug 2020 kl 12.24 Øystein Tronstad

Takumi Minamino, Naby Keïta og Sadio Mané har flere klubber til felles. Det tre Liverpool-spillerne har alle spilt i tirsdagens motstander Red Bull Salzburg. Ifølge trener Jesse Marcsh er ikke det tilfeldig.

– Klopp ringer meg ikke direkte! Men jeg var på kontoret da de først tok kontakt om Taki og det var før vi møtte dem i den andre Champions League-kampen, det er smart av Liverpool, sier Salzburg-treneren til Goal.

2015: Naby Keïta i Red Bull-farger og i treningskamp mot Tony Puls og West Bromwich Albison.

2015: Naby Keïta i Red Bull-farger og i treningskamp mot Tony Puls og West Bromwich Albison.

Vokst gjennom Red Bull-systemet

Amerikaneren hadde selv en langs spillerkarriere i MLS. Etter karrieren var han Bob Bradleys assistent på landslaget. Senere har han jobbet seg opp i systemet og hadde stor suksess i New York Red Bulls hvor han er den mestvinnende treneren i historien.

– For meg så hadde jeg aldri en spesiell klubb som var min favoritt i verden. Jeg liker å se meg rundt og følge med på hvem som gjør det godt og hva slags fotball de spiller.

Sommeren 2018 ble han Ralf Ragnicks assistent i Salzburg og i fjor ble han hovedtrener. Hans første sesong endte med the double.

– Da jeg først tok denne jobben så spurte de meg hvilke trenere og klubber som jeg mente at gjorde en bra jobb for tiden, og svaret mitt var Jürgen Klopp og Liverpool. Det har mye med måten han leder en gruppe på og hvordan han coacher laget sitt. Det passer med mye av det vi forsøker å få til her.

KJØRER SAMME STIL SOM KLOPP: Jesse Marsch legger ikke skjul på at han har latt seg inspirere av Jürgen Klopp i trenerkarrieren.

KJØRER SAMME STIL SOM KLOPP: Jesse Marsch legger ikke skjul på at han har latt seg inspirere av Jürgen Klopp i trenerkarrieren.

Talentfabrikker

Etter at Liverpool hadde slått Stuttgart 3-0 lørdag 22. august så sa Klopp:

– Det blir en tøff kamp. Hvert år så finner de veldig talentfulle spillere over hele verden, så jeg er spent på å se dem. De spiller en ganske tydelig stil. Det blir intenst.

Rekruttering er noe som Red Bull-systemet har vært dyktige på over tid. Blant annet ved hjelp av tidligere Liverpool-trener Gérard Houllier.

– Jeg har gjentatte ganger sagt til speiderteamet vårt at kanskje den beste måten å tenke på, er å se hvilke ligaer og klubber rundt om i verden som spiller en lignende fotball som oss. Kanskje det er en god inngang å tenke rundt hvordan vi finner unge spillere og kan integrere dem i det vi gjør her. Det er strategien Jürgen Klopp har adoptert og han har hatt suksess med det.

De røde betalte £7,25 millioner for Miniamino i januar. Keïta kostet £48 da han ble hentet fra RB Leipzig i 2018 og Mané måtte de ut med £34 til Southampton for.

I Salzburg-troppen er det spillere fra Sveits, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Brasil, Japan, Danmark, Bosnia, Kamerun, Mali, Ghana og Zambia. Kan noen av dem ende opp i Liverpool?

2014: Sadio Mané har vinger i Red Bull og flyr forbi tidligere Liverpool-spiller Philipp Degen i Basel.

2014: Sadio Mané har vinger i Red Bull og flyr forbi tidligere Liverpool-spiller Philipp Degen i Basel.

Gode nok for Liverpool

– Jeg har blitt spurt om hvilke spillere fra Leizpig og Salzburg som kunne kommet til Liverpool nå. Hvis jeg skal svare raskt så kan jeg hvertfall plukke ut fem spillere fra hvert lag som ville passet perfekt inn i Liverpool. Det handler om å kunne tilpasse seg nivået. Det er det som Taki Minamino opplever nå. Han har alle verktøyene han trenger for å spille på laget og det handler om å tilpasse seg standarden de gjør ting på.

Fjorårets toppscorere for mesterlaget var 20-årige Erling Braut Haaland, 21-åringe Patson Daka, 24-årige Hwang Hee-chan og 19-åringen Dominik Szoboszlai. To av dem har alt forlatt klubben og reist til Bundesliga, men Red Bull Academy er allerede blant de ledende i Europa og Salzburg vant UEFA Youth League allerede i 2014.

De har en stor database over spillere fra hele verden, men spillerne slettes fra systemet når de fyller 22 år. Mané og Minamino var 20 da Salzburg hentet dem, Keïta var 19. Denne sommeren har klubben hentet en 16 år gammel spiss og den 20 år gamle midtstopperen Oumar Solet fra Lyon. Franskmannen har landskamper på de fleste aldersbestemte nivå.

– Fra å være under Red Bull-paraplyen så har jeg lært at å ha en identitet, holde fast ved den og at alle i klubben forstår hvordan det henger sammen, det er nøkkelen til suksess. Det er logisk og det er ikke vanskelig. Det vanskelige er å sørge for at alle bitene passer sammen så alle kan gjøre sitt beste.

Liverpools møte med Red Bull Salzburg kan du se på LFCTV og Direktesport.no/Amediaaviser, tirsdag 25. august fra 16:00.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]