Pandemien skaper økonomisk usikkerhet:Derfor bruker ikke Liverpool penger på overganger

Mens andre klubber bruker hundrevis av millioner på spillere, velger Liverpool en modell der de må selge for å kjøpe i stedet for å ta opp store lån.

7. sep 2020 kl 14.17 Jens Bessesen

Så langt i sommer har Liverpool kun brukt 12 millioner pund på overganger, mens de har solgt spillere for 14 millioner pund. Liverpool er de eneste av «topp 6-lagene» som går i pluss på overgangsmarkedet så langt denne sommeren. Til sammenligning har Chelsea kjøpt spillere for 201 millioner pund.

Det var en lik situasjon i fjor. Mens fire av topp 6-lagene brukte over hundre millioner pund gikk Liverpool i pluss. Det samme gjorde Chelsea, da de var underlagt overgangsnekt i fjor sommer.

Økte inntekter - økte utgifter

Den anerkjente fotballfinansjournalisten som går under navnet Swiss Ramble, har sett i detalj på hvorfor Liverpool bruker så lite penger netto på overganger sammenliknet med andre, til tross for at de har vært i to Champions League-finaler på tre år og vant Premier League forrige sesong. 

Selv om Liverpool har økt inntjeningene enormt fra 2016 til 2019 har utgiftene økt nesten tilsvarende. Mye av overskuddet kan tilskrives spillersalg på drøyt 200 millioner pund - uten de salgene ville Liverpool samme periode omtrent gått i null. Spillersalg er en viktig del av den økonomiske strategien til Liverpool. 

I 2018/19 hadde Liverpool inntekter på 533 millioner pund, men til tross for en økning på 77 prosent på tre år var de fremdeles et stykke bak Manchester-lagene. I tillegg til spillersalg kan økningen tilskrives høyere tv-inntekter, Champions League-seieren, nye sponsoravtaler og kampdagsinntekter etter utvidelsen av Main Stand.

Samtidig har også utgiftene økt betraktelig, spesielt når det kommer til lønnskostnader. På tre år har de økt med 87 prosent, og i 2018/19 var det kun Manchester-klubbene som brukte mer penger på lønninger enn Liverpool.

Må selge for å kjøpe

Selv om tallene viser at Liverpool har levert svært sunne overskudd de siste årene, har ikke klubben en overflod av kontanter som kan brukes på spillersalg. En del av overskuddet går til nedbetaling av tidligere gjeld, mens overganger fra tidligere vinduer fremdeles blir betalt, i tillegg til høyere lønninger. En stor forskjell fra driften til flere andre klubber er FSGs ønske om å unngå å ta opp nye lån for å kjøpe spillere. 

Swiss Ramble sier Liverpool tilsynelatende fortsatt velger løsningen der man må selge for å kunne kjøpe, som de har gjort i sommer. Kjøpet av Tsimikas ble finansiert gjennom salget av Dejan Lovren.

Usikre koronatider

Koronapandemien bringer med seg stor økonomisk usikkerhet for fotballklubber. Swiss Ramble sier det nærmest er umulig å spå hvor stor påvirkningen blir, spesielt med tanke på sponsoravtaler og når det blir tillatt med supportere på kamper igjen. Swiss Ramble anslår tap fra rundt 96 millioner pund og i verste fall tap på 135 millioner pund for Liverpool det neste året, avhengig av når supporterne slipper tilbake på stadion. 

Dette har ført til at flere klubber har tatt opp store lån. Det har foreløpig ikke Liverpool gjort. Modellen til Chelsea og Manchester City, der man tar opp lån via eksterne eller via eierne, har foreløpig FSG unngått bortsett fra da de bladde opp for å utvide Main Stand. 

Klikk på tweeten under for å lese hele tråden til Swiss Ramble og se mer i detalj på tallene: 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]