Davies kan trolig gå rett inn i troppen til Brighton-kampen, mens det er tvilsomt om Kabak blir klar til matchen

Nå som Liverpool har sikret seg to nye midtstoppere, melder spørsmålet seg hvor raskt de kan komme i spill for sin nye klubb. Liverpool møter som kjent Brighton allerede onsdag kveld.

2. feb 2021 kl 11.53Einar Kvande

Premier Leagues regler slår fast at spillere må være registrert innen klokken 13.00 norsk tid dagen før kamp om de skal kunne spille kampen. Slik sett burde dette være grei skuring for Liverpool når det gjelder Ben Davies.

Midtstopperens overgang fra Preston ble bekreftet like før klokken 21.00 mandag, i god tid før fristen klokken 13.00 i dag, i forhold til spill mot Brighton. Da er heller spørsmålet om Liverpool ønsker å sette en ny midtstopper hentet fra The Championship direkte inn på laget, etter at Nathaniel Phillips storspilte i midtforsvaret sammen med Jordan Henderson da West Ham ble slått 3-1 i London søndag.

Trenger internasjonal klarering

Når det gjelder overgangen til Ozan Kabak er ting mer komplisert. For det første er ikke tyrkeren ankommet Liverpool ennå, og dermed ikke presentert som ny Liverpool-spiller, selv om dette i seg selv er en formalitet.

Da Liverpool bekreftet at de hadde sikret seg Kabak på lån fra Schalke like før klokken 23.00 mandag kveld, meldte de samtidig at overgangen er avhengig av en internasjonal klarering. Om denne klareringen vil være i boks innen klokken 13.00 i dag er høyst usikkert.

En annen ting vi må ha i mente når det gjelder Kabak-overgangen er at reglene for overganger til engelske klubber fra utlandet endret seg dramatisk fra 1. januar på grunn av Brexit. Da britene forlot EU ved årsskiftet trådte en rekke nye regler for overganger i kraft for fotballkubbene, noe du kan lese mer om her.

Nå skal spillere fra EU behandles på samme måte som spillere fra resten av verden, og for at de skal få arbeidstillatelse må en rekke krav oppfylles. Det være seg nivået til selgende klubb, antall landskamper, kamper i europeiske turneringer, lønn og så videre. 

Spillere må oppfylle poeng i det såkalte Governing Body Endorsement-systemet (GBE) for å kunne få arbeidstillatelse. Får man 15 GBE-poeng, er det bare å komme og spille i England. Og det som er klart og tydelig er at allerede etablerte toppspillere i Europa enkelt oppfyller kravene.

«Spillere vil ikke ha problemer med å komme inn, så lenge CVen deres er imponerende nok», har The Guardian tidligere slått fast, og Liverpool hadde ikke hentet Kabak om CV-en var et problem. Det er den ikke for en landslagsspiller for Tyrkia som kommer fra Bundesliga, men likevel må midtstopperen gjennom papirkverna som gir ham arbeidstillatelse i Storbritannia. Hvor lang tid dette tar er høyst usikkert.

Vi får trolig svaret under dagens pressekonferanse

Liverpool.no har vært i kontakt med James Pearce i The Athletic, som er nesten sikker på at Ben Davies er klarert for spill mot Brighton, men om Klopp velger å ta ham med i troppen er Athletic-journalisten mer usikker på. Pearce tror ikke at Kabak vil være aktuell til onsdagens kamp, da han fortsatt ikke er kommet til Merseyside.

Pearce spår at vi vil få svar på disse spørsmålene når Jürgen Klopp møter pressen klokken 14.00 i ettermiddag.

– Begge spillerne ble registert i tide, men Kabak har mye han skal gjennom i dag, inkludert en COVID-test, så det er ingen sjanse for at han spiller i morgen kveld, opplyser Liverpool.no-spaltist David Lynch. 

– Davies kan bli tatt med i troppen i teorien, men det er helt opp til Klopp selvsagt, legger han til.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]