Her er alt du trenger å vite om hvilke overgangsregler som gjelder etter Brexit

Reglene for overganger til engelske klubber endret seg dramatisk fra første januar.

Brexit får i høyeste grad konsekvenser også for engelsk fotball, og da britene forlot EU for godt 1. januar, trådte en rekke nye regler for overganger i kraft for fotballklubbene. 

Liverpool.no har tidligere omtalt at det nå er forbudt å hente U18-spillere fra utlandet. Det blir vanskeligere å hente talenter under 21 år, der det også blir en makskvote på tre per sesong, og generelt må spillere som vil prøve seg i Premier League ha en relativt imponerende CV for å få lov til å ta turen.

Mye papirarbeid for advokatene

Nå skal spillere fra EU behandles på samme måte som spillere fra resten av verden, og for at de skal få arbeidstillatelse må en rekke krav oppfylles. Det være seg nivået til selgende klubb, antall landskamper, kamper i europeiske turneringer, lønn og så videre. 

«Spillere vil ikke ha problemer med å komme inn, så lenge CVen deres er imponerende nok», skriver The Guardian, som har sett nærmere på de nye og kompliserte reglene.

«Advokater kommer til å få mye å gjøre», skriver de.

Spillere må oppfylle poeng i det såkalte Governing Body Endorsement-systemet (GBE) for å kunne få arbeidstillatelse. Får man 15 GBE-poeng, er det bare å komme og spille i England. Og det som er klart og tydelig er at allerede etablerte toppspillere i Europa enkelt vil kunne oppfylle kravene. 

Vanskelig å hente fra lavt rangerte land

Fotballforbundet har nemlig vært med på å designe reglene, og deres største ønske er et engelsk landslag som kan bli så bra som mulig. Derfor vil de la de store stjernene komme til Premier League. Men de vil ikke la unge, utenlandske talenter ta plassene til de engelske.

Verre er det om man vil hente spillere fra den norske Eliteserien eller fra land på samme nivå.

Hvis landet er under topp 50 på Fifa-rankingen kan det bli tøft. The Guardian bruker Hellas som eksempel. De er nummer 53 på rankingen, og dermed får man bare to GBE-poeng for å spille fast for landslaget. Ytterligere tolv poeng kan hentes ved å spille fast for klubben sin. Det betyr at du er nødt til å spille i en europeisk turnering for å komme helt opp i 15 poeng. 

The Athletic har tidligere brukt Skandinavia som eksempel blant plassene som det kan bli vanskeligere å hente spillere fra. Man får for eksempel kun fire poeng for å spille i dansk Superliga, og ytterligere fire poeng hvis man har spilt over 90 prosent av de mulige minuttene for laget. Man kan videre få seks poeng for å vinne ligaen, men man trenger ytterligere poeng for landslagsfotball eller europeisk fotball. 

Verdien på engelske spillere går opp

Reglene kan vise seg å straffe mindre klubber langt hardere enn toppklubbene, som har både pengene og renommeet til å hente de største stjernene. Klubber på nedre halvdel i Premier League og i Championship kan finne det langt tøffere.

Også for managere blir reglene annerledes, og du må ha jobbet på et visst nivå før du får lov til å komme og trene lag i England. Det samme gjelder for støtteapparat.

The Guardian skriver at de nye reglene trolig kommer til å føre til mye usikkerhet og papirarbeid hos klubbene i starten. GBE-systemet er komplisert og kan bli vanskelig å tolke helt korrekt når det koker i styrerommene til fotballklubber. 

Men hovedmotivasjonen er igjen å styrke de engelske spillerne. 

«En konsekvens er at verdien på engelske spillere vil gå opp. Alle er enige om det, og det er gode nyheter for fotballpyramiden», skriver de. 

Som Brexit ellers

Toppklubbene må nå holde seg innenlands når de skal hente talenter under 18 år, og signeringer fra utlandet må være langt mer gjennomtenkt. The Guardian konkluderer med at Brexit-reglene for fotball er som Brexit generelt:

«Det blir vanskeligere å gjøre ting, det inkluderer færre folk og det er mye papirarbeid som må gjøres. Men fotball er en av få britiske industrier der dette vil ta hånd om problemer som allerede måtte fikses» skriver de.