– Vi måtte terge Mascherano før kamper. Han trente og spilte bedre dersom han var sint

Javier Mascherano pleide å si at han «ikke var den beste spilleren på banen, men den med de største ballene».

27. mar 2021 kl 11.00Arild Skjæveland

Det er landslagspause, og for Liverpool er det denne gang hele tre uker mellom kampene. Det betyr at det koker litt mindre rundt klubben, og er litt færre nyheter. James Pearce i The Athletic har brukt den stille perioden til å skrive en veldig god innsiktsfull sak om Javier Mascheranos tid i Liverpool for The Athletic. Hele artikkelen finner du her.

Før Liverpool skulle møtte Tottenham på White Hart Lane i desember 2006, tok Rafael Benítez turen til en luksusleilighet i Canary Wharf. Der åpner Mascherano døren. Det som skulle være et raskt møte, varte i to og et halvt år.

– Det var typisk Rafa, så grundig. Han forklarte nøyaktig hvor han så for seg at Javier skulle passe inn i Liverpool. Han flyttet på tre steiner rundt på et bord for å vise ham hvordan det hele skulle fungere taktisk, forteller et tidligere medlem i Benítez sitt støtteapparat til The Athletic.

– Javier var først litt sjokkert over at Rafa ønsker ham, siden han ikke fikk spilletid for West Ham på det tidspunktet, men han var desperat for å få spille fotball og hadde vært på blokken til Rafa siden hans tidlige dager i River Plate. Dette var en spiller som var så høyt verdsatt i Argentina at han fikk sin første landskamp før han hadde fått debuten sin for River Plate. Rafa var overbevist om at han ville hjelpe med å ta laget til neste nivå, sier han videre.

Liverpool måtte få spesialtillatelse fra FIFA for å få til overgangen, på grunn av regelverket som gjorde at spillere ikke kunne spille for mer enn to klubber på ett år, mellom 1. juli og 30. juni. De røde fikk først spilleren på lån for £1,6, millioner, før de kjøpte ham for 17 millioner pund i februar 2008.

Måtte fyre ham opp

Midtbanesterrieren gjorde hjemmeleksen sin grundig, og visste hvem han representerte.

– Han satte seg inn i historien i klubben, og ønsket å lære alt om Liverpool. Han pleide å bli så ivrig. Da kampene mot Manchester United og Everton nærmet seg, var han som en scouser. Han ville sende tekstmeldinger til de lokale i støtteapparatet før derbyet og skrive ting som «vi gjør dette for deg», sier en annen tidligere ansatt i Rafas støtteapparat.

– Alle elsket Javier, og han var en genuint topp fyr. Vi pleide å fyre ham opp før kamper, for at han skulle være på kanten. Dersom han var sint, så trente og spilte han bedre. Han ble fyrt opp.

Mascherano kunne sine tjuvtriks, og skal blant annet ha lært seg teksten til sangen The Kop synger til John Terry, slik at han kunne bruke det når han møtte Chelsea-kapteinen i kamp.

Benítez og argentineren skal fortsatt stå hverandre nærme. Etter tiden sin i Liverpool spilte han sju og en halv sesong i Barcelona, der han vant Champions League to ganger og fem La Liga-titler. Han spilte en kort periode i Kina og i hjemlandet, før han la opp i november i fjor.

– Javier pleide å si: «jeg er ikke den beste spilleren på banen, men jeg har de største ballene». Jeg synes det oppsummerer ham ganske bra, sier en tidligere Liverpool-ansatt.

36-åringen spilte 139 kamper for Liverpool mellom 2007 og 2010.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]