Carra ville ikke byttet Champions League-tittelen mot tre ligagull

For Jamie Carragher endret finaleseiren i 2005 alt, i kveld vil noe lignende skje for noen av dem som entrer gressmatta i Estádio do Dragão.

29. mai 2021 kl 17.52Øystein Tronstad

Lørdag avgjøres sesongens Champions League-finale. I sin spalte i The Telegraph skriver Jamie Carragher om hvordan livet kan endre seg etter å ha vunnet en så stor kamp.

Unik mulighet

«Utenom VM-finalen er Champions League-finalen den eneste enkeltkampen som har kapasiteten til å forme en karriere», skriver Carra.

Carragher forteller at når han reiser rundt i verden og treffer supportere, andre spillere og journalister, så vil alle snakke om én kamp. Miraklet i Istanbul. 

«Noen fotballkamper definerer en karriere. Andre endrer livet ditt. Champions League-finalen har kraften til å gjøre begge deler.»

DE KLARTE DET: Jamie Carragher, Jerzy Dudek, John Arne Riise og Milan Baroš bryter ut i jubel etter at det umulige ble mulig.

DE KLARTE DET: Jamie Carragher, Jerzy Dudek, John Arne Riise og Milan Baroš bryter ut i jubel etter at det umulige ble mulig.

43-åringen var med på laget som vant den utrolige finalen i 2005. Den gang utgjorde han forsvarsfireren sammen med Sami Hyypiä, Djimi Traoré og Steve Finnan.

Champions League over tre Premier League-gull

Det øyeblikket ville ikke Carragher byttet mot selv en Premier League-tittel.

«Du kunne tilbudt med tre engelske titler i bytte mot min ene Champions League-medalje, og svaret ville blitt nei.»

«Å vinne Premier League betyr alt i Liverpool og i England. Å løfte en europeisk cup er noe helt annet, det gir verdensomspennende innflytelse og anerkjennelse.»

«Snakk med spillere utenlands og de vil bekrefte Gerrards plass som en av de beste spillerne i sin generasjon, på grunn av det han gjorde i Istanbul.»

De største vinner VM eller Europa

Videre fortsetter han med at på en liste over tidenes største spillere, vil de fleste ha det til felles at de har vunnet VM eller en europeisk pokal.

«For de beste gjennom tidene, om det er Ferenc Puskas, George Best, Johan Cruyff, Kenny Dalglish, Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi, så oppsummerer det å bli fotografert med europacupen, en strålende komplett karriere.»

VINNERNE: For mange av spillerne på dette bildet ble Champions League deres referansepunkt i historiebøkene.

VINNERNE: For mange av spillerne på dette bildet ble Champions League deres referansepunkt i historiebøkene.

«De av oss som har en europacupmedalje føler oss som medlemmer av en eksklusiv klubb, det bærer med seg et ekstra lag med kredibilitet og forståelse for hva som kreves for å vinne den største prisen.»

Skaper ettermælet ditt

Han trekker frem Manchester Citys Kevin De Bruyne som en spiller som vil nå det neste nivået, om laget hans skulle seire i kveld.

«Han er den beste midtbanespilleren i verden. Å vinne en europeisk pokal gjør det ikke noe mer sant enn før avspark.»

«Forskjellen ligger i hvordan De Bruyne blir husket om 10, 20, og 30 år.»

Presset er stort og selv gigantene har følt tyngden. Bayern München ventet 25 år fra 1976 til 2001. José Mourinhos Inter endte 45 år med frustrasjon i 2010. Selv Real Madrid, turneringens dominante klubb, måtte vente 32 år mellom 1966 og 1998.

Vinnerne blir udødelige

Når Manchester City og Chelsea gjør opp om pokalen vil den tidligere midtstopperen være på jobb som ekspert. Carra tror ikke at han ville fått slike muligheter hadde det ikke vært for vinnermedaljen han selv innehar.

«Min karriere etter fotballen ville ikke ha vært det samme hadde det ikke vært for den kvelden på Anaturk Stadion for 16 år siden.»

«Det er bare en garanti hver gang en europeisk pokal står på spill. Noen av spillerne på vei inn til Estadio do Dragao vil starte kampen som verdensklasse. Timer senere vil de forlate matta som udødelige.»