Flere endringer i Champions League: Snart kan «Champions week» bli en realitet

Pandemien har fått UEFA til å tenke på flere endringer i Champions League-formatet.

27. mai 2021 kl 22.44Jens Bessesen

Fjorårets Champions League måtte som resten av verden settes på pause da koronapandemien for alvor fikk fotfeste. Da man endelig kunne fortsette turneringen i august, var det med et nytt format for å unngå unødvendig reising. Da ble hele det resterende sluttspillet spilt i Lisboa, og i stedet for dobbeltoppgjør ble kampene avgjort på én kveld. 

Løsningen kan se ut til å ha gitt mersmak for det europeiske fotballforbundet (UEFA), ifølge Tariq Panja, som skriver for The New York Times

«Champions week»

I fremtiden kan konseptet som foreløpig har fått kallenavnet «Champions week» bli en realitet.

Det går ut på å utvide finalefesten som Champions League i dag har, til å vare i en hel uke - med to semifinaler pluss finale i en og samme by. Fjorårets sluttspill i Lisboa ble en uventet suksess, med spennende kamper og høye seertall. 

De høye herrer i Champions League-administrasjonen ønsker ikke kommentere avisens opplysninger, men ifølge Panja tyder diverse uttalelser på at ideen blir skikkelig vurdert. 

UEFA vil nå nøye regne på hvorvidt ideen ville ført til mer eller mindre inntekter i form av tv-penger, all den tid man vil gå fra fire til to semifinalekamper fordi de spilles på nøytral grunn. Tallene fra Lisboa i fjor viser at man ikke nødvendigvis ville tapt penger på det, og kanskje kan ideen også bli tatt godt imot hos klubbene, som begynner å merke at det skal spilles litt vel mange kamper i løpet av en sesong.

En «Champions week» vil dessuten kunne føre med seg nye inntekter gjennom konserter og andre arrangementer i løpet av uken man er i vertsbyen. 

2024?

UEFA er allerede i hardt vær etter å ha innført endringer på Champions League-formatet, endringer som trer i kraft fra høsten 2024. Vedtaket ble gjort midt i kaoset rundt Super League, men i ettertid er Jürgen Klopp en av mange som har slaktet det nye formatet. Om to år skal gruppespillet få en overhaling ved å gå over til den såkalte sveitsiske modellen. 36 lag deltar i turneringen. Alle lag skal spille ti kamper mot motstandere som trekkes ut fra hvor de er seedet på rankingen. De 16 beste går videre til åttedelsfinale.

Klopp og hans medsammensvorne mener det ikke finnes plass i kalenderen til enda flere kamper. Om UEFA kommer til å snu, er usikkert. 

Skulle de finne ut at «Champions week» er noe å gå for, kan det ikke ifølge The New York Times skje før 2024. UEFA-president Aleksander Ceferin uttalte i fjor at han likte spenningen som kom ved at semifinaleoppgjør skulle avgjøres på én og samme kveld.