Lei av VAR sine offside-streker? Snart kan de være historie

Stadige fremskritt i arbeidet med ny offside-teknologi.

27. mai 2021 kl 21.03Jens Bessesen

Liverpool.no har tidligere omtalt FIFAs arbeid med å innføre ny offside-teknologi i fotballen. Målet er at det snart skal bli slutt på «tunge flagg», tegning av streker, avventende jubel og minutter av ventetid på offside-avgjørelser.

Nå skriver The Times at den nye teknologien kan bli tatt i bruk i Premier League allerede om to år, etter at testresultater gjort hos en av klubbene skal ha gitt svært gode resultater.

Behov for ny teknologi

Neste sesong skal ytterligere fire klubber teste det ut. De fire klubbene er Liverpool og Chelsea samt de to Manchester-klubbene.

The Times beskriver systemet slik: Det ser på 29 punkter på kroppen og ligger et halvt sekund etter det som skjer live. Slik skal systemet kunne forteller dommeren om det er offside eller ei omtrent med det samme.

Det er kraftig behov for ny teknologi på offside-fronten etter mange VAR-kontroverser denne sesongen. 29 av de 38 målene som ble annullert av VAR denne sesongen var på grunn av offside – i gjennomsnitt har det blitt brukt 30 sekunder på å komme frem til fasit.

Med den nye teknologien skal man også slippe at det skjer menneskelige feil av videodommer ved offside, slik som kan skje nå, ettersom det er videodommer som må finne ut hvilket punkt på kroppen man skal måle fra. Den nye teknologien skal finne ut dette på egen hånd.

Vil bruke i VM

FIFA har ambisjoner om å benytte seg av teknologien i neste års VM-sluttspill i Qatar. De prøvde det ut i VM for klubblag i februar og skal ha vært svært fornøyd med resultatene.

Hawk-Eye er et av selskapene som står bak utviklingen av teknologien. De er kjent for teknologien som avgjør hvorvidt ballen har krysset mållinjen – et system som har vist seg å være nesten plettfritt. Et annet selskap som jobber med teknologien er svenske ChyronHego, ifølge ESPN.

Det eneste FIFA, og etter hvert de forskjellige turneringene, må finne ut, er om de vil gå for hel-automatisk eller semi-automatisk offside-teknologi. Med semi-automatisk teknologi går avgjørelsen via VAR før den når hoveddommer på banen.