«VAR i Premier League har uten tvil blitt verre de siste to månedene»

Nok en gang stjal VAR overskriftene i en Premier League-helg med en rekke kontroverser.

12. apr 2021 kl 17.39Jens Bessesen

Supporterforeningen i England gjennomfører for tiden en undersøkelse der de ber fans av Premier League-lag om å komme med sine synspunkter om VAR. Spillere og managere har allerede svart på den samme undersøkelsen. 

ESPN-journalist Dale Johnson, som studerer samtlige VAR-avgjørelser i Premier League og følger utviklingen tettere enn de fleste, mener undersøkelsene vil gjøre lite for å fikse det som har blitt et stort problem i fotballen. 

Dommerne mangler selvtillit

Han mener problemet ligger i at dommerne har mistet selvtilliten når de selv sitter bak skjermen.

«Det er en åpenbar mangel på selvtillit blant videodommerne når det gjelder hva som regnes som en klar og åpenbar feil», skriver han i sin ukentlige Twitter-tråd.

«Den eneste måten man kan endre på dette er gjennom bedre veiledning og trening. En supporter-undersøkelse vil ikke fikse på verken prestasjonene eller forståelsen», skriver Johnson.

ESPN-journalisten er ofte den som finner de logiske forklaringene på VAR-avgjørelser som har vært kontroversielle, men nå må selv Johnson innrømme at det er for lite konsekvens i avgjørelsene.

«VAR i Premier League har uten tvil blitt verre de siste to månedene», skriver han og legger til:

«Selvtilliten er knust og videodommere gjør dårlige avgjørelser selv, og retter ikke opp klare feil fra dommerne», skriver han. 

Ingen kommunikasjon

Han skriver videre at synet på VAR i England blir bedre av at nærmest hver eneste avgjørelse blir kontroversiell og blåst opp i media. Johnson mener dette er unikt for England, selv om det også i andre land diskuteres mye rundt VAR.

Han mener dette fører til ekstra press på dommerne, og at saken ikke blir bedre av at dommerforeningen PGMOL nekter å uttale seg offentlig om VAR-avgjørelser.

«Ingen sjefer i PGMOL snakker offentlig. De gjør aldri intervjuer. Hvordan kan da oppfatningen bli endret?», spør Johnson. 

Krever offside-endring

Blant de kontroversielle avgjørelsene denne helgen var Manchester Uniteds annullerte mål mot Tottenham på grunn av at Scott McTominay strakk ut en arm som traff Heung-Min Son i ansiktet i oppbygningen til målet. I tillegg ble Newcastle snytt for det mange mener var et klart straffespark.

I tillegg var det to offside-avgjørelser som skapte raseri blant supporterne. Willian José og Wolverhampton fikk et mål annullert mot Fulham på en meget marginal offside, mens Diogo Jota og Liverpool ble offer for det samme da Roberto Firmino trodde han hadde utliknet like før pause.

Inntil offside-avgjørelsene kan tas automatisk og på få sekunder, et prosjekt du kan lese mer om her, mener Johnson at Premier League må gå over til samme system som blir praktisert i Champions League. Der skal man kunne se av bildene hvorvidt en spiller er offside eller ikke. 

«Ligaene ble bedt om ikke å bruke det denne sesongen, men UEFA bruker det i Europa- og Champions League. Det må endres», skriver Johnson.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]