Kampprogrammet viser at det fremdeles er håp om topp fire

Liverpool har gjort det vanskelig for seg selv i topp fire-kampen, men vårprogrammet gir håp.

24. apr 2021 kl 21.00Mari Lunde, Jens Bessesen

Lørdagens resultater har gjort stor skade for Liverpools håp om topp fire. Først rotet de røde bort seieren hjemme mot Newcastle. Så vant Chelsea over West Ham på London Stadium. Dermed har Liverpool nå fire poeng opp til Chelsea på fjerdeplass etter å ha rotet bort fire poeng på slutten av kampene denne uken. 

Med bare fem kamper igjen av sesongen begynner det å se mørkt ut i topp fire-kampen, men alt håp er ikke ute.

Møter ett lag over dem på tabellen

På interntabellen over de seks lagene som kjemper om 3. og 4.-plass kommer Liverpool best ut. De rødkledde har tatt 1.90 poeng i snitt per kamp fra de øvrige lagene, men det er ikke nødvendigvis positivt - for Liverpool er ferdig med å møte lagene rundt seg på tabellen.

Liverpool er muligens laget med det enkleste vårprogrammet av de seks lagene. Med unntak av Manchester United, ligger de gjenstående motstanderne på nederste halvdel av tabellen: Crystal Palace, Southampton, Burnley og West Bromwich.

Det ser kanskje lyst ut, men det er også verdt å merke seg at det er de antatt dårligere lagene Liverpool har underprestert mot. Liverpool har bare tatt fem poeng til sammen mot de fem lagene som gjenstår. Kun Crystal Palace er slått, mens det ble uavgjort mot Manchester United og West Bromwich. Mot Burnley og Southampton ble det tap i det første oppgjøret.

Vanskelig avslutning for Leicester

Manchester United virker å ta 2. plass, mens Leicester etter den siste ukens resultater har festet grepet om tredjeplassen. De har nå 59 poeng og har en kamp til gode på lagene under seg. 

Brendan Rodgers menn har tatt seg til finalen i FA-cupen, og de fulgte opp med en overlegen seier over West Bromwich. De har nå tre overkommelige kamper mot Crystal Palace, Southampton og Newcastle. 

FORELØPIG PÅ TREDJEPLASS: James Maddison og Jamie Vardy kan enn så lenge feire at de er på en tredjeplass. Men Leicester har en vanskelig avslutning på sesongen.

FORELØPIG PÅ TREDJEPLASS: James Maddison og Jamie Vardy kan enn så lenge feire at de er på en tredjeplass. Men Leicester har en vanskelig avslutning på sesongen.

I Leicesters tre siste kamper venter Manchester United, Chelsea og Tottenham. Brendan Rodgers må nok ha et solid forsprang før de tre kampene om det ikke skal bli spennende i kampen om tredjeplassen.

Hvis det skulle rakne for Leicester på tampen av sesongen, er det ikke første gang. På sine to hele sesonger i Leicester har Rodgers tatt revene til en henholdsvis niendeplass og en femteplass. De endte bare fire poeng bak den lukrative fjerdeplassen i 2019/20 og var lenge med i det gode topp fire-selskapet. To runder før slutt ble de forbigått av Chelsea og dumpet ned til en femteplass.

Chelsea ser skumle ut

Chelsea ligger etter lørdagens seier på fjerdeplass på tabellen. Etter en varierende start på sesongen under Frank Lampard, har Thomas Tuchel klart å få skuta på rett kjøl. 

Chelsea skal møte to lag foran seg på tabellen; Manchester City og Leicester. De møter også byrivalen Arsenal, og har en tøff bortekamp mot Aston Villa. I tillegg skal de ut i to semifinaler mot Real Madrid i Champions League, og de har en FA-cupfinale mot Leicester. De blåkledde må altså kjempe på flere fronter, og det kan bety at det blir nye poengtap i ligaen.

KONTROLL: Thomas Tuchel har tatt over kontrollen på Chelseas sidelinje. Det har hatt umiddelbar effekt.

KONTROLL: Thomas Tuchel har tatt over kontrollen på Chelseas sidelinje. Det har hatt umiddelbar effekt.

Vriene kamper for Everton

Byrival Everton ligger på åttendeplass på tabellen, men kan gå forbi Liverpool om de vinner sin hengekamp mot Aston Villa, som ennå ikke er datofestet. I tillegg skal Everton møte West Ham og Manchester City og har dermed en av de vanskeligste programmene denne våren. Likevel må de regnes med i kampen om fjerdeplassen.

OPP OG NED: Everton har hatt en god sesong så langt, med seier på Anfield og en sen utligning og uavgjort på Old Trafford. Men de har også tapt mot antatt dårligere lag.

OPP OG NED: Everton har hatt en god sesong så langt, med seier på Anfield og en sen utligning og uavgjort på Old Trafford. Men de har også tapt mot antatt dårligere lag.

De blå naboene med italienske Carlo Ancelotti ved roret klarte å bryte forbannelsen og slå Liverpool på Anfield for første gang siden 1999 i februar, til ellevill jubel fra halve Merseyside. Men man kan nesten alltid stole på at the Toffees tabber seg ut i løpet av en sesong. Det har vært en sesong med store høyder og noen dype daler. De har blant annet tapt overraskende for Burnley og Fulham den siste tiden, før de slo tilbake med en seier borte mot Arsenal.  

Tottenham har sparket Jose Mourinho og sarte med å slå Southampton 2-1 under ledelse av Ryan Mason. De befinner seg nå ett poeng bak Liverpool og skal ut i ligacupfinale mot Manchester City. Tottenham skal blant annet ut i tøffe kamper mot Leeds og Leicester i Premier League mot slutten av sesongen.

Liverpools gjenstående kamper:

2. mai – Manchester United (B)

8. mai – Southampton (H)

11. mai – West Brom (B)

15. mai – Burnley (B)

23. mai – Crystal Palace (H)

Leicesters gjenstående kamper:

26. april – Crystal Palace (H)

30. april – Southampton (B)

7. mai – Newcastle (H)

11. mai – Manchester United (B)

15. mai – Chelsea (B)

23. mai – Tottenham (H)

Chelseas gjenstående kamper:

1. mai – Fulham (H)

8. mai – Manchester City (B)

12. mai – Arsenal (H)

15. mai – Leicester (H)

23. mai – Aston Villa (B)

West Hams gjenstående kamper:

3. mai – Burnley (B)

9. mai– Everton (H)

11. mai – Brighton (B)

15. mai – West Brom (B)

23. mai – Southampton (H)

Tottenhams gjenstående kamper:

2. mai – Sheffield United (H)

8. mai – Leeds (B)

12. mai – Wolves (H)

15. mai – Aston Villa (H)

23. mai – Leicester (B)

Evertons gjenstående kamper:

1. mai – Aston Villa (H)

9. mai – West Ham (B)

11. mai – Sheffield United (H)

15. mai – Wolves (H)

23. mai – Manchester City (B)

Ikke datofestet – Aston Villa (B)

}

Har du innspill til journalisten?