VAR skal opp til eksamen

Premier League ber managere og kapteiner om hjelp til å vurdere VAR.

11. mar 2021 kl 14.29Jens Bessesen

Daily Mail skriver at Premier League nå vil be klubbene om hjelp for å forbedre VAR etter en rekke kontroversielle hendelser med videodømming denne sesongen.

«I det som ser ut til å være en betydelig anerkjennelse av at det nye systemet har feil, vil de be om tilbakemeldinger fra managere, sportsdirektører og kapteiner - med tanker om å gjøre endringer fra neste sesong», skriver avisen. 

Presenterer om to uker

Premier League jobber i samarbeid med dommerforeningen med å identifisere feil og komme med forbedringer på VAR. Blant annet vil det bli snakk om marginale offside-avgjørelser, vurdering av straffespark og forseelser som kvalifiserer til rødt kort.

Allerede 19. mars skal klubbene ha kommet med svar på undersøkelsen, og svarene kan bli presentert på Premier League-møtet 25. mars. 

Klubbene setter pris på muligheten til å være med på å endre systemet etter mye frustrasjon rundt videodømming denne sesongen. 

Men ifølge Daily Mail har innføringen av VAR bidratt til mer korrekte avgjørelser. Premier League sier selv at andel korrekte korrekte dommeravgjørelser økte fra 82 prosent i 2018/19 til 94 prosent forrige sesong.

Ny offside-teknologi

Hvis Fifa får det som de vil nærmer det seg for øvrig slutten på offside-frustrasjonen mange har følt på, med mye ventetid og uforståelige avgjørelser med tegning av streker. 

Liverpool.no omtalte i går den nye offside-teknologien som kan bli presentert og tatt i bruk allerede i Qatar-VM i 2022. 

Teknologien skal kunne gi en nærmest umiddelbar avgjørelse, og dermed fjerne behovet for at assistentdommerne må ha såkalte «tunge flagg». Det skal i bunn og grunn fjerne all tid VAR i dag bruker på å sjekke offside, og dermed også fjerne frykten for at supporterne ikke kan feire scoringer umiddelbart etter ballen går i netet.

Målet er at man i løpet av tre sekunder skal ha en avgjørelse som formidles til assistentdommeren. Det er usikkert om teknologien vil ta over alle offside-avgjørelser eller bare de som VAR griper inn i slik regelverket er i dag. Les mer i denne saken.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]