Superhelten Fabinho fikk fram det beste i Thiago

Slik løftet Fabinho hele laget, og spesielt Thiago, da han var tilbake i favorittrollen mot RB Leipzig.

Ikke siden Merseyside-derbyet på Goodison Park 17. oktober hadde Fabinho fått lov til å starte en kamp i sin favorittposisjon defensivt på midtbanen. Det var eneste kamp så langt brasilianeren har spilt sammen med Jordan Henderson og Thiago Alcantara på midten, og Liverpool dominerte midtbanen i det oppgjøret. 

Onsdag var Fabinho endelig tilbake i «sekserrollen», og igjen førte det til at Liverpool vant midtbanekrigen, nå mot RB Leipzig i åttedelsfinalen i Champions League. Denne gangen var var det med Thiago og Gini Wijnaldum som Fabinhos makkere. 

Enorme tall

Fabinho spilte en strålende kamp selv, men det viktigste av alt var hvordan han fikk hele laget rundt seg til å spille bedre. Det er vel det en superhelt gjør?

Midtstopperne Nat Phillips og Ozan Kabak leverte glimrende prestasjoner med et beskyttende ledd foran seg. Angrepstrioen fikk flere kontringer å jobbe med. Gini Wijnaldum var akkurat der vi kjenner ham på sitt beste. Men den som fikk det største løftet av å ha Fabinho tilbake der vi kjenner ham, var Thiago Alcantara.

Liverpool.no omtalte etter første kamp mot RB Leipzig at det var tegn til bedring for Thiago, som hadde slitt med å finne rytmen i Liverpool-drakta så langt. Men det vi så onsdag kveld var enda et hakk opp.

Ifølge Squawka Football, som henter tall fra statistikkleverandør Opta, viser tallene at Thiago dominerte. Han gjorde flest taklinger av samtlige på banen, med seks, vant tilbake ballen åtte ganger og vant flest dueller. Videre kan spanjolen vise til følgende:

55 ballberøringer, treffprosent på hundre på langpasninger, to klareringer, én stor sjanse skapt, og han ble ikke driblet en eneste gang. Og pasningen til Mohamed Salah i første omgang eller brassesparkforsøket like etterpå, viser at 29-åringen koste seg på Puskas Arena onsdag kveld. 

FREKT FORSØK: Thiago var i det lekne hjørnet mot RB Leipzig. Brassesparkforsøket var av det frekke slaget.

FREKT FORSØK: Thiago var i det lekne hjørnet mot RB Leipzig. Brassesparkforsøket var av det frekke slaget.

Gir selvtillit

Det inntrykket ble også bekreftet etter kampen, da Thiago ble intervjuet av LFCTV. Der snakket han om hvordan det er å spille i den mer fremskutte midtbanerollen. I Bayern München spilte han dypt i banen og dikterte spillet, ofte med over hundre pasninger i en kamp. Onsdag slo han bare rundt 40 pasninger, men var likevel med på å dominere kampen.

– Jeg liker å spille litt lenger framme fordi da er jeg i nærheten av målet og kan hjelpe med å skape sjanser og score, sa han.  

Det var tydelig at Thiago likte å ha Fabinho tilbake. 

– Han er en meget god spiller. Han gir oss mye selvtillit, og det er herlig å spille sammen med ham. Det gir meg mer frihet. Jeg kan gå mer framover og spille med mer selvtillit sammen med spissene, sa Thiago. 

SAMARBEID: I tospann vinner Fabinho og Thiago tilbake ballen fra RB Leipzig. Bilde hentet fra analyseverktøyet Instat.

SAMARBEID: I tospann vinner Fabinho og Thiago tilbake ballen fra RB Leipzig. Bilde hentet fra analyseverktøyet Instat.

Banens beste

Men selv om Thiago kanskje gjorde sin beste kamp i Liverpool-drakta etter at han kom tilbake fra skade, var det Fabinho som stakk av med bestemannsprisen - både i børsen på liverpool.no og av Uefa selv. Der er han for øvrig nominert til Ukens spiller i Champions League. 

Ifølge Squawka Football var Fabinho den som vant ballen tilbake flest ganger, og han hadde flest brytninger.

Brasilianerens evne til å lese spillet gjør at han kan vinne ballen uten å gjøre like mange taklinger man kanskje skulle forvente fra en spiller i hans posisjon. Tre taklinger ble det, men han vant ballen tilbake tolv ganger og gjorde i tillegg fire brytninger. I tillegg vant han fire dueller og hadde 54 ballberøringer gjennom kampen.

Gjennom kampen var det flere eksempler på at Fabinho gjorde livet lettere for spillerne både foran, ved siden av og bak ham på banen. Det var flere tilfeller der Fabinho ryddet opp før midtstopperne i det hele tatt trengte å agere. 

HJALP TIL: RB Leipzig hadde noen farlige turer inn mot Liverpools 16-meter, men Fabinho var ofte på plass og ryddet opp foran midtstopperne sine. Bilde hentet fra analyseverktøyet Instat.

HJALP TIL: RB Leipzig hadde noen farlige turer inn mot Liverpools 16-meter, men Fabinho var ofte på plass og ryddet opp foran midtstopperne sine. Bilde hentet fra analyseverktøyet Instat.

Klopp smilte

Også Jürgen Klopp synes det var flott å ha Fabinho tilbake der han trives best.

– Vi vil jo ha Fabinho på midten. Han var enestående. Det er nok tydelig at han setter mer pris på å spille midtbane enn midtstopper, sa Klopp og dro på smilebåndet.

Han skrøt for øvrig av sine to midtstoppere, Nathaniel Phillips og Ozan Kabak, som tok seg av de fysiske spillerne som Leipzig har. 

- Vi måtte presse dem, men du kan ikke presse dem for høyt, det er en avveining mot et så godt lag som Leipzig. De gir alle forsvar store utfordringer, de presser forsvarerne dypt og vi måtte kontrollere de lange ballene. men vi klarte oss godt. Og så har vi noen midtbanespillere som spilte en fantastisk kamp. Jota var frisk, så lenge han kunne og spillerne som kom inn klarte seg bra. Guttene likte seg tydelig utpå der i dag. Ja, jeg er veldig glad i kveld, sa Klopp etter at Liverpool ble klare for kvartfinalen i Champions League.

Dominerte

Som vi så etter forrige møte med RB Leipzig er det altfor tidlig å friskmelde Liverpool etter én god kamp. Ligaformen siden den gang har vært skrekkelig.

Men mye tyder på at Liverpool onsdag kveld knakk en kode, for tallenes tale viser at de dominerte fullstendig mot tyskerne.

I det første møte var det personlige feil hos RB Leipzig som avgjorde kampen, og ifølge xG Philosophy, som regner ut Expected Goals i alle storkamper, var onsdagens seier mye mer suveren enn i den første kampen. xG gir en pekepinn av hvem som har dominert kampen, og forskjellen mellom de to oppgjørene er stor:

  • Første kamp: RB Leipzig – Liverpool 0-2 (1.25 xG – 1.60 xG)
  • Andre kamp: Liverpool – RB Leipzig 2-0 (3.37 xG – 0.92 xG)

Tallene viser altså kraftig forbedring offensivt, i tillegg til en bedring også defensivt. Tallene er ekstra imponerende når man ser på det tyske lagets form. På de siste ti kampene har det blitt åtte seiere og to tap. Begge mot Liverpool.

Kampbildet passet naturligvis Liverpool godt, ettersom RB Leipzig allerede fra første sekund måtte jage scoring, men for Jürgen Klopp var det uansett bare positive ting å ta med seg inn mot mandagens oppgjør mot Wolverhampton.