Her har Thiago slitt - men mot RB Leipzig var det kraftige tegn til bedring

Thiago Alcantara har blant annet slitt med at han lager for mange frispark, men mot RB Leipzig var det tegn til bedring - på flere områder.

Thiago Alcantara har siden han gjorde comeback mot Newcastle slitt med spesielt én del av spillet - nemlig antall frispark han lager. 

De siste ukene har mange fått et inntrykk av at spanjolen er litt for «hissig på grøten» og at han lager for mye frispark. I analyseverktøyet Instat kan vi se at tallene støtter opp om inntrykket. 

Så langt denne sesongen snitter Thiago på 2,5 forseelser per 90 minutter spilt. Det er mye mer enn de 1,44 han hadde for Bayern München forrige sesong. 

Vanskelig å finne rytmen

Ifølge Richard Jolly i Independent er det kun Sadio Mané som har lagd flere frispark enn Thiago blant Liverpool-spillerne denne sesongen - og senegaleseren har spilt dobbelt så mye som den nye signeringen. Thiago lager flest frispark i Premier League av de som har spilt tilsvarende antall minutter.

Grunnene kan være mange. Thiago ble kastet inn i et Liverpool-lag som var skadeskutt og ute av form etter selv å ha vært ute med skade i to og en halv måned da han begynte å spille igjen i januar. 

AGGRESSIV: Thiago har vært hissig i taklingene så langt i Liverpool-trøya.

AGGRESSIV: Thiago har vært hissig i taklingene så langt i Liverpool-trøya.

29-åringen fikk i utgangspunktet ankerjobben på midtbanen, som manglet både Jordan Henderson og Fabinho, fordi de to måtte vikariere i midtforsvaret. Thiago har lagd færre frispark i den mer fremskutte rollen de siste kampene, og selv om det ene frisparket han lagde mot Leicester skulle vise seg å bli skjebnesvangert, har han kun lagd tre frispark de siste tre kampene. På de seks foregående kampene lagde han 20 frispark. 

Men der Jolly i sin Indepentent-artikkel går langt i å avskrive Thiago i Klopps system allerede, var tirsdagens forestilling mot RB Leipzig et lite bevis på hvor godt han kan bidra, og at det er mye glede i vente for supporterne.

For der satt både taklingene og de geniale pasningene framover i banen. Thiago er regjerende Champions League-mester med en plass på årets lag i verden, og når Liverpool-laget finner litt mer flyt, ser det også ut til at stjernen viser seg mer fram. 

GULT: Noen ganger har Thiago gått for langt for tidlig, som her mot Manchester City, da han fikk gult kort tidlig i kampen.

GULT: Noen ganger har Thiago gått for langt for tidlig, som her mot Manchester City, da han fikk gult kort tidlig i kampen.

Mot RB Leipzig vant Thiago ballen flere ganger enn han har gjort i det siste, han traff bedre på taklingene og vant flere dueller. Kanskje var en kamp i Europa nøyaktig det han trengte for å finne flyten igjen.

På vei i form

For det lille han fikk vise før han ble brutalt taklet i Merseyside-derbyet var det svært høy klasse over. Først tirsdag fikk han vise seg fram i Champions League for sin nye klubb.

«At dette var Alcantaras europeiske debut for Klopps lag reflekterer hvor lenge han har ventet på å bli frisk etter kneskaden han ble påført mot Everton i midten av oktober. Han returnerte i slutten av desember, etter å ha vært ute i 16 kamper, søkende etter rytme og en forståelse med sine nye lagkamerater, samtidig som lagmaskinen begynte å svikte ukontrollert», skriver Paul Joyce i The Times, som også lot seg imponere av tirsdagens forestilling.

GOD: Thiago gjorde en rekke viktige inngripener både offensivt og defensivt mot RB Leipzig tirsdag.

GOD: Thiago gjorde en rekke viktige inngripener både offensivt og defensivt mot RB Leipzig tirsdag.

«Så vel som at pasningsspillet var raskt, var det også bevis på aggresjonen, som har vært en av de overraskende aspektet ved hans forestillinger så langt, skriver Joyce, som blant annet trekker fram taklingen Thiago gjorde da Dani Olmo skulle til å fyre fra farlig hold. 

Forskjellige roller

Noe annet vi kan se ut fra Instat er hvordan pasningsspilleren Thiago kommer til sin rett i de forskjellige rollene på midtbanen. Det var fra ankerrollen han kom inn mot Chelsea og slo 82 pasninger på 45 minutter. 

I ligakampen mot Manchester United slo han 99 pasninger fra den samme rollen. I sin fremskutte posisjon blir pasningene færre, men like presise. Treffprosenten er den samme som den var i Bayern München, med 91, men antall pasninger har gått kraftig ned etter klubbskiftet og rollebyttet. 

Unntaket er kampen mot West Ham, da han fra sin offensive rolle slo hele 100 pasninger - ny rekord i Liverpool-trøya. Men det er fortsatt langt unna tallene han tidvis leverte i Bayern München-drakt, der han i en rekke kamper bikket hundre pasninger - mest av alt i en kamp mot Schalke forrige sesong, med 130 pasninger og en treffprosent på 96. 

Det er nesten hundre pasninger mer enn de 43 han slo i tirsdagens kamp. Et bevis på at Thiago har fått en ny rolle i sin nye klubb, og et bevis på at han er en anvendelig spiller som kan fungere i flere roller.

Lørdag blir det mulighet til revansje mot laget som satte en stopper for hele høstsesongen til Thiago Alcantara.