Ny teknologi kan gi offside-revolusjon

Snart kan det bli slutt på «tunge flagg», tegning av streker, avventende jubel og minutter av ventetid på offside-avgjørelser.

10. mar 2021 kl 15.43Jens Bessesen

Fifa kommer stadig lenger i arbeidet med å innføre semi-automatisk offside-teknologi i fotballen. Nå melder Dale Johnson i ESPN at arbeidet begynner å komme nærmere og nærmere mål. 

Det svenske selskapet ChyronHego står bak teknologien som skal benyttes i systemet. På få sekunder skal sensorer og video gi en presis avgjørelse på hvorvidt det er offside. 

– Målet er å utvikle et støtteverktøy som kan sammenliknes med mållinjeteknologi: ikke designet for å ta avgjørelser, men for å gi umiddelbart bevis til dommerne, sier Johannes Holzmuller, direktør for fotballteknologi og -innovasjon i Fifa.

Tre sekunder

I Premier League har en tredjedel av de 101 VAR-involveringene denne sesongen vært for offside, men flesteparten av de 716 målene som er scoret har blitt sjekket, melder Johnson. Sjekkene tar tid, og den nye teknologien vil kunne gi svaret på få sekunder.

«Dessverre har pandemien i stor grad påvirket utprøvinger av teknologien. Målet er fremdeles å ha det klart til 2022-VM, men det kan komme for fort. Uansett er det usannsynlig at det er tilgjengelig for ligaer før 2023/24-sesongen», skriver Johnson. 

Teknologien skal kunne gi en nærmest umiddelbar avgjørelse, og dermed fjerne behovet for at assistentdommerne må ha såkalte «tunge flagg». Det skal i bunn og grunn fjerne all tid VAR i dag bruker på å sjekke offside, og dermed også fjerne frykten for at supporterne ikke kan feire scoringer umiddelbart etter ballen går i netet.

Målet er at man i løpet av tre sekunder skal ha en avgjørelse som formidles til assistentdommeren. Det er usikkert om teknologien vil ta over alle offside-avgjørelser eller bare de som VAR griper inn i slik regelverket er i dag.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]