Den perfekte Klopp-spiller takker av. Takk for alt, uerstattelige Gini!

Gini Wijnaldum kommer til å bli husket for de store øyeblikkene. Men det er ikke der han har imponert mest.

To navn har vært med i samtlige kamptropper for Liverpool i Premier League denne sesongen. Andy Robertson er den ene. Han startet 38 av 38 kamper. Georginio «Gini» Wijnaldum startet 34 kamper og kom inn som innbytter i de fire andre. Særlig overraskende er det ikke at det er de to navnene vi finner der. 

Fem sesonger har Wijnaldum vært Liverpool-spiller. 237 kamper har det blitt totalt i alle turneringer - et fantastisk snitt på 47,4 kamper per sesong. Aller flest ble det i den siste, som også var den aller tøffeste. 51 kamper for Liverpool i koronasesongen 20/21. Og vi har ikke en gang regnet med de mange landskampene han har spilt for Nederland i tillegg. 

For første gang var han på banen i samtlige ligakamper i løpet av en sesong. 36, 33, 35 og 37 hadde det blitt i de foregående sesongene, ifølge lfchistory.net. Han har vært stabiliteten på Liverpools midtbane i fem år, og har alltid vært der når Jürgen Klopp og lagkameratene har trengt det. Skadehistorikken er ufattelig imponerende. 30-åringen har kun mistet elleve kamper til skade eller sykdom på fem år. Aldri mer enn tre på rad, viser oversikten fra Transfermarkt.

Den perfekte Klopp-spiller er av den grunn uerstattelig. Det finnes nesten ingen som kan matche Gini Wijnaldum når det kommer til intensitet, utholdenhet og stabilitet. Så er han ganske god i fotball i tillegg.

Har stått frem i viktige kamper

Han kostet bare drøyt 20 millioner pund da han ble kjøpt fra Newcastle sommeren 2016. Da hadde han vært med på å rykke ned med klubben, og av den grunn var det nok en del som stusset på om han kunne levere varene for et lag som jaktet Champions League. 

Passende var det derfor at det var han som på sesongens siste dag i 2016/17 sendte Liverpool tilbake til det gode selskap. Scoringen like før pause mot Middlesbrough var det Liverpool trengte for å komme i gang med kampen. Til slutt ble det 3-0, og historien som har fulgt i den gjeveste europeiske turneringen i etterkant kjenner alle til. 

På veien mot den forløsende scoringen i sesongavslutningen hadde Gini også senket Manchester City med et vakkert hodestøt på Anfield på nyttårsaften. Det ble også scoringer mot storlagene Chelsea og Arsenal. 

Den påfølgende sesongen ble det bare to mål - et av de i semifinalen borte mot Roma - et mål Liverpool til slutt trengte for å ta seg videre til finalen.

I 2018/19 scoret Gini fem mål. Det første på Wembley mot Tottenham i Premier League. De to siste kommer alle Liverpool-supportere til å huske for alltid, og det må ha vært lagets nummer 5 sitt store høydepunkt i den røde drakta. Han kom inn som innbytter i pausen, og elleve minutter senere hadde han scoret to mål og sørget for at 0-3-tapet fra Camp Nou var utliknet. «Corner taken quickly» er kanskje det mest ikoniske øyeblikket fra mirakelet på Anfield 7. mai 2019. Men det hadde aldri vært mulig uten bidragene fra en flygende hollender.

De to siste sesongene i rødt har ikke gitt like ikoniske øyeblikk, selv om hodestøtet mot Atletico Madrid fort kunne ha ført til mer Champions League-jubel. Det var også passende at Wijnaldum scoret i kampen der Liverpool løftet sitt første ligatrofé på 30 år, mot Chelsea 22. juli i fjor. 

Han er langt mer målmaskin på landslaget enn han var i Liverpool, men han valgte sine øyeblikk nøye. Og innhoppet mot Barcelona i semifinalen var viktig med tanke på den fortjente legendestatusen han nå har fått i klubben. Innsatsen alene hadde vært nok til å bli hyllet ved avreise. Men den kampen vil føre til at vi alltid vil huske navnet Gini Wijnaldum med et ekstra stort smil.

Litt som det han alltid har på lur. En sympatisk og herlig kar, som i garderoben skal ha vist seg som en god leder. Han har båret kapteinsbindet en rekke ganger denne sesongen, og gjorde det igjen mot Crystal Palace da han tok farvel med supporterne. 

Over 30

FSGs og Liverpools overgangspolitikk har vært grunnlaget for suksessen under Jürgen Klopp, og den handler mye om å kjøpe ungt og skape store stjerner ut av halvkjente navn. Wijnaldum er et perfekt eksempel. Og selv om han nå går gratis og dermed ikke bidrar til profitt i totalregnestykket når det kommer til overganger, er hans bidrag de siste fem årene langt mer verdt enn det Liverpool betalte i 2016. 

Overgangspolitikken betyr også at man av og til blir nødt til å ta farvel med spillere før man egentlig ønsker. Vel, med mindre det er snakk om James Milner. 

Gini Wijnaldum er «bare» 30. I november fyller han 31. Ideelt sett skulle nok både han og Jürgen Klopp ønske at det ble noen år til på Anfield. 

I dagens fotball ser vi en rekke spillere levere sterke prestasjoner selv om alderen tilsier at de skal ha passert middagshøyden. Vi nevnte Milner, som er 35. Sergio Ramos er det samme. Luis Suarez er 34. Thiago Silva er 36, landsmannen Fernandinho likeså. Ingen av de har samme rolle som motoren Wijnaldum, men de er bevis på at det finnes mye bra igjen hos en fotballspiller selv om han har bikket 30. 

Wijnaldum kommer til å levere på høyt nivå i flere år fremover, men var uheldig med timingen på kontraktens utløp. Det er forståelig at Liverpool ikke vil dele ut lange og lukrative kontrakter til spillere over 30, men samtidig er det ikke flust av spillere som Gini. Joda, han kan være frustrerende å se på av og til, og et par ganger i løpet av sesongen har nok de fleste tenkt at vi skal klare oss fint uten ham. Men så må vi huske på at han alltid er der, sjelden leverer under pari, er helt enormt teknisk begavet og med en herlig evne til å løfte seg når det virkelig gjelder. 

Erstatteren får store sko å fylle. 

Takk for alt, uerstattelige Gini. Og lykke til videre!