Betalte for nytt sykehus hjemme i Senegal. Nå står det klart

Sadio Mané fortsetter å bidra til prosjekter hjemme i Senegal.

22. jun 2021 kl 13.12Jens Bessesen

Sadio Mané har stått for hele finansieringen av et nytt sykehus i landsbyen Bambali i Senegal. Det var der 29-åringen vokste opp. Mané skal ha donert om lag en halv million pund til sykehuset. 

Nå står sykehuset klart, og det eneste som kreves nå er å få personale på plass til å drive det. 

Faren gikk bort tidlig

I en dokumentarfilm i fjor fortalte Mané om bakgrunnen for hvorfor han bygde sykehuset. 

– Jeg var syv år gammel, og skulle til å spille fotball da en fetter kom bort til meg og sa at faren min hadde gått bort. jeg trodde han spøkte. jeg kunne ikke forstå det, sa han til The Guardian

– Før han døde hadde han vært syk i flere uker. Vi ga ham medisiner og holdt sykdommen i sjakk i noen måneder, men denne gangen var det ikke nok. Fordi det ikke var noe sykehus i Bambali måtte de ta ham med til neste landsby for å se om de kunne redde livet hans. Det gikk ikke, fortalte Mane.

Drøyt 20 år senere kan Bambali endelig juble for et nytt sykehus. Ifølge AS skal sykehuset dekke ytterligere 34 tettsteder i området. Området er preget av mye fattigdom, og Mané kommer stadig med donasjoner for å bedre situasjonen.

– Jeg husker at søsteren min ble født hjemme fordi det ikke var noe sykehus. Det var en trist situasjon for alle, og jeg ville bygge et sykehus for å gi folk håp, sier han.

Nylig møtte han president i Senegal, Macky Sall, i forbindelse med åpningen av sykehuset.

Skole og Covid-hjelp

Mané har tidligere sørget for at det har blitt bygd en ny skole i hjembygda, og gjennom pandemien har han kommet med pengestøtte til senegalesiske myndigheter for å bekjempe koronaviruset.

Liverpool-spilleren er klar på at skolegang er viktig, selv om det ikke ble så mye av det da han var ung.

– Kanskje jeg kunne lært mer hvis vi hadde en bedre skole da jeg var yngre. Men det var ikke tilfellet, sa han. 

Nå er han imidlertid opptatt av at barna i Senegal skal få den rette skolegangen.

– Jeg var hjemme i landsbyen, og alle guttene der ville bare spille fotball og ikke gå på skolen. De vil bli fotballspiller som jeg. Men jeg sier alltid at de må sørge for å få riktig utdanning og gå på skolen. De kan selvfølgelig fortsette å spille fotball, men du får enda mer suksess om du gjør begge deler, sa Mané. 

Også Mohamed Salah har bidratt med mye støtte til sin hjemby i Egypt. Gjennom sin veldedighetsorganisasjon har han sørget for ny skole, nytt. sykehus, en ambulansestasjon, sportsfasiliteter og kloakkrenseanlegg i hjembyen Nagrig. Gjennom pandemien har han sørget for at familier har fått mat og råd til hvordan de skal holde seg trygge. I januar donerte han oksygentanker til koronapasienter i hjembyen.