Dette blir trolig VAR-endringene i Premier League

Nye standarder for videodømming etter vellykket EM.

22. jul 2021 kl 08.55Øystein Tronstad

Tidligere har vi skrevet om at Premier League-klubbene skal ha vært så imponert over hvor godt VAR fungerte i sommerens EM, at de ønsket en lignende tilnærming i England.

I løpet av mesterskapets 51 kamper ble 276 hendelser VAR-sjekket. Kun 18 av dem, 6,5 prosent, endte med omgjøring. Ifølge UEFA var 

Nå skriver The Athletic om hvordan videodømmingen i Premier League skal oppgraderes, i det som blir den tredje sesongen med VAR.

Det er verdt å bemerke at IFAB (International Football Association Board) gjorde noen endringer rundt dømmingen i mars. Blant annet ble spesielt hands skjerpet.

Tidligere toppdommer Mike Riley vil presentere de nye retningslinjene for ligaens dommere, i deres preseason-møte i august.

Tykkere streker

Spillere, trenere og supportere vil nok glede seg over at det skal bli slutt på «armhule-offside» og de mest marginale avgjørelsene. 

I flere andre ligaer, blant annet den nederlandske toppserien Eredivisie, har en linje som representerer 10 centimeter blitt benyttet.

Fordel angripende lag

Dette er noe de fleste forbinder med offside og fotball. Er man i tvil skal fordelen komme angripende lag til gode, og da er det lite sannsynlig at det er særlig fordel å snakke om.

Hva seerne får se

Trolig blir kringkastingen av avgjørelsesprosessen endret. Den rotete fremgangsmåten med at streker kalibreres og tegnes på bilder vil ikke lenger bli vist ut til seerne. I stedet vil man vise et tydeligere bilde av situasjonen.

Ser videre på hands igjen

De endringene som ble innført rundt hands i mars videreføres. Dette gjelder primært det som defineres som «accidental handball». Hands er noe av det som har skapt mest misnøye og frustrasjon med VAR, og det spørs om man er helt i mål her.

Flere VAR-dommere

Premier Leagues system har bestått av tre personer. En VAR-dommer, en assisterende VAR-dommer og en reprise-operatør. Under EM hadde man en egen VAR-dommer med offside som sitt felt. I tillegg var det flere operatører og assistenter tilgjengelige.

Flere mennesker og ressurser skal ha ført til at avgjørelsene ble tatt såpass raskt i EM, noe som høstet ros fra seerne. Problemet for Premier League, og årsaken til skepsisen her, er at EM kun var 51 kamper mens ligaen må ta kostnaden for 380.

Egen VAR-dommer

2021/22-sesongen blir den første med en egen VAR-dommer. Lee Mason, som la opp som hoveddommer etter forrige sesong, vil jobbe med å forbedre videodømmingen for ligaen.

49-åringen skulle egentlig vært på jobb da Liverpool møtte Sheffield United i februar, men fikk fri etter å ha vært involvert i en komisk dommerprosess, med VAR-involvering, i runden før.

Det er bedring og lys i tunnelen. 2020/21-sesongen ga 2029 VAR-sjekker, 129 av dem endte med omgjøring.