VAR-avgjørelsene skal bli bedre i Premier League - men ikke like raskt som i EM

VAR-bruken i EM har fått skryt blant annet på grunn av raske offsideavgjørelser.

9. jul 2021 kl 08.55Jens Bessesen

Som alltid har det vært mye debatt rundt var i dette EM, og kanskje spesielt i sluttspillet. Senest i semifinalen mellom England og Danmark onsdag kveld ble kampen avgjort etter en straffesparkavgjørelse som har blitt heftig diskutert i etterkant. 

Men på noen områder har VAR-bruken utelukkende fått skryt. Det gjelder spesielt hvor raske videodommerne har vært på å komme frem til riktig svar i offsidesituasjoner.

Et tegn på at VAR går i riktig retning? Kanskje, men det betyr ikke at vi kommer til å se like raske avgjørelser i Premier League kommende sesong.

Egen offside-VAR

I EM har man nemlig en egen offside-VAR som kun skal følge med på offside og være klar for å ta en avgjørelse meget raskt. En slik dedikert offsidedommer har man ikke i teamene i verken Premier League eller noen andre ligaer i Europa. Og det blir neppe aktuelt at noen andre enn hoved-videodommeren får ansvar for offside i fremtiden. Det er rett og slett ikke nok dommere, skal vi tro ESPN-journalist Dale Johnson, som følger VAR og fotballregler tettere enn de fleste. 

«Og det handler ikke om at Premier League ikke har råd til å løse VAR som vi har sett i EM. Det er det samme i alle ligaer. Ressurser handler om folk, og ikke bare om penger», skriver Johnson. 

Én endring blir det imidlertid når det kommer til offside. Premier League kommer til å innføre «tykkere streker» når det skal undersøkes for offside, for å unngå så mange marginale avgjørelser. Med å gjøre strekene tykkere vil det bli en større feilmargin, og angripende lag vil få fordelen.

Færre mål kommer til å bli annullert for offside - men avgjørelsene kommer ikke til å komme like raskt som det vi har sett i EM.

Og fra 2023 vil offside-avgjørelser trolig overlates til teknologien

Kan man kjøpe dommere?

Johnson tar også opp et spørsmål han har fått mange ganger etter hvert som dommere fra ulike nasjoner har imponert dette mesterskapet. Kan ikke Premier League, som den rikeste ligaen, bare kjøpe de beste dommerne? Johnson mener det er en arrogant holdning. 

«Så Premier League kan bare plyndre alle andre ligaer i Europa som en rask løsning på sine egne problemer?». 

«Det er mange problemer med dømming i England, der det største problemet er ledelsen og læringen dommerne får. Men andre ligaer har ikke like mange gode dommere som vi ser i EM 202. Der er de beste dommerne i Europa. Du trenger bare å se på Champions League sammenliknet med Europa League for å finne ut at gapet mellom de beste og de nest beste virkelig er til stede», skriver han.

Premier League har riktignok fått inn en dommer fra australske A-league for kommende sesong. Ifølge Johnson ble ikke Jarred Gillett «kjøpt» av Premier League. Han flyttet til Liverpool i 2019 for å studere, men ville fortsette med dømming. Og nå er han blitt del av Premier League-teamet.