Mener VAR blir brukt feil i Premier League

Tidligere Premier League-dommer mener praksisen bør endres.

17. jun 2021 kl 18.42Jens Bessesen

Mens VAR har blitt kraftig kritisert helt siden det ble tatt i bruk i Premier League, har det på andre arenaer i det siste fått skryt. Som for eksempel i sommerens EM-sluttspill. 

Tidligere Premier League-dommer Mark Clattenburg er denne ukens gjest i Jamie Carraghers podcast «The Greatest Game». Clattenburg var av mange regnet sm verdens beste før han reiste videre. I dag er han dommersjef i Hellas. Der bruker de også videodømming, og Clattenburg sier at de har jobbet mye med å bruke VAR på best mulig måte.

Har blitt bedre

– Da jeg kom ble det brukt for mye, og det tok for lang tid. Man kunne ha avbrekk på fem-seks minutter, og det går ikke når publikum er til stede. Men koronatiden har hjulpet dommerne. Det har gitt oss anledning til å gjøre små endringer. Det handler om å ha selvtillit, og at man ikke bruker forstørrelsesglass for å finne feil, sier han i podcasten. 

Clattenburg mener ofte det er der Premier League bommer. 

– Det skal være en klar og åpenbar feil for at VAR skal gripe inn, og etter at vi ble bedre har vi fått mye mer aksept hos klubbene, sier han.

Til monitoren

Forrige sesong så vi dommerne gå mye mer til monitoren enn de har gjort tidligere i Premier League. 

– Et pluss med monitoren er at det gir dommeren anledning til å samle tankene. Noen ganger går det til hodet på deg om du føler at du har gjort feil på en stor avgjørelse, men nå kan man slippe den følelsen, sier Clattenburg.

Problemet oppstår om VAR er for ivrig etter å sende dommeren til monitor. 

– Det er ikke bra hvis VAR må «selge» avgjørelsen til dommeren, og ting ser ofte annerledes ut i sakte film, så hvorfor skal man vise det. Det ser alltid ut som hands i sakte film. Man må se hele bildet, og det har skjedd for ofte i Premier League at man tar feil avgjørelse fordi dommer bare får se det i sakte film. 

Clattenburg mener det ikke er VAR sin jobb å være dommer.

– VAR må si ifra om det er gjort en klar feil. Jeg tror VAR blir bedre om seere får høre samtalen mellom videodommer og hoveddommer. Da kan de forstå prosessen. Jo mer åpenhet, jo mer forståelse, sier han.

Endringer

VAR-bruken i Premier League har fått kjeft fra de fleste hold, og dommerne og ligaen lover forbedring. 

Ifølge The Timeshar dommersjefene lovet Premier League-klubbene å legge fram en handlingsplan for å endre og forbedre bruken av videodømming i Premier League neste sesong, etter at denne sesongen har vært full av kontroversielle avgjørelser. Planen skal legges frem i løpet av sommeren.

Planen skal i hovedsak sørge for at det blir mer konsekvente avgjørelser fra dommerne på ting som straffespark og røde kort. I tillegg skal man se på om noe kan gjøres med de ekstremt tette offside-avgjørelsene.