Ser Klopp igjen til Afrika og Red Bull-systemet i jakten på angriper?

Liverpool skal være på utkikk etter en angrepsspiller for å avlaste og på sikt overta stafettpinnen fra en av fronttrioen. Det kan de nok en gang finne i Red Bull-systemet.

At Liverpool og Jürgen Klopp ser til Afrika og Red Bull-systemet når de er på utkikk etter en ny spiller er ikke noe nytt. 

Før 2016/17-sesongen hentet de senegaleseren Sadio Mané, med en fortid i RB Salzburg, fra Southampton. Før 2017/18-sesongen var det egyptiske Mo Salah som ble kjøpt fra Roma. 

Sommeren etterpå hentet de rødkledde guineaneren Naby Keita, som hadde en fortid i både RB Salzburg og RB Leipzig. I løpet av 2019/20-sesongen ble også Takumi Minamino hentet fra RB Salzburg. 

Når Liverpool nå er på utkikk etter en ny angrepsspiller er det ikke utenkelig at de følger den oppskriften. 

I Haalands fotspor

Da Erling Braut Haaland forlot RB Salzburg til fordel for Borussia Dortmund var det zambiske Patson Daka som fikk oppgaven med å fylle jærbuens store sko. Det har han klart til gangs. 

Den hurtige angrepsspilleren scoret hele 34 mål for oksene i 2020/21-sesongen, i tillegg til at han noterte seg for 12 målgivende pasninger. 

Med 46 målpoeng på 42 kamper ble han kåret til årets spiller i den østerrikske Bundesligaen. Blant spillerne som har klart det tidligere finner vi navn som Erling Braut Haaland og en viss Naby Keita.

SVEVER HØYT: Daka er klar for nye oppgaver etter gjennombruddet.

SVEVER HØYT: Daka er klar for nye oppgaver etter gjennombruddet.

Allerede i pre-season kunne man se at Daka hadde skumle hensikter før sesongen. 

Sjokkerte Gomez og van Dijk

Det var bare spilt 13 minutter av treningskampen mellom RB Salzburg og Liverpool på sensommeren før oksene ledet 2-0. 

Mannen bak begge målene var Daka, og det med Virgil van Dijk, Joe Gomez og Alisson Becker som forsvarere. 

Etter bare tre minutter mottok zambieren ballen utenfor 16-meteren etter en Fabinho-feil, satte fart i det ledige rommet mellom Gomez og van Dijk og plasserte ballen sikkert til siden for en utrusende Alisson. 

Ti minutter senere fikk en Red Bull-spiller et hav av rom å løpe i på Liverpools banehalvdel. Med van Dijk som oppasser spurtet Daka mot straffefeltet. Hurtigtoget fintet at han skulle bue løpet bak nederlenderen, før han akselererte inn i rommet foran stopperkjempen og satte 2-0-målet. 

Teft 

Vi har sett nærmere på angrepsspilleren med vårt analyseverktøy InStat. 

Den første kvaliteten som skiller seg ut er det fantastiske steget til 22-åringen, som både har god akselerasjon og klarer å opprettholde farten med sitt gode løpesteg. I oppgjøret mot Liverpool kunne vi se selv lynraske Gomez og van Dijk ha problemer med å hente inn zambieren.

Daka har teft i feltet, og vet hvilke rom han skal søke for å komme til muligheter. Avslutningsferdighetene er det lite å utsette på, og han kan avslutte godt med begge beina. 

En gjenganger er at han fra sin spiss-posisjon søker ut mot venstresiden for å få rom og muligheter, slik Mo Salah ofte gjør på motsatt side for Liverpool. 

I eksempelet under har spissen lagt seg i det ledige rommet til venstre i 16-meteren, utenfor bildet. 

Selv om innlegget kommer sentralt i feltet forholder Daka seg rolig i det ledige rommet. 

Baller ender til slutt hos zambieren, som curler ballen i det lengste hjørnet. 

Den gode Red Bull-skolen

Tiden i Red Bull Salzburg har gjort unggutten mer skolert i andre deler av spillet. 

Hurtigtoget er både intens og disiplinert i presspillet, og vet hvilke rom han skal dekke i den defensive delen av spillet. 

Samtidig har han med sine 12 målgivende pasninger vist at han kan fungere som playmaker, selv om dette nok også er delen av spillet hvor han har størst forbedringspotensial.

LAGSPILLER: Daka er ikke bare en notorisk målscorer.

LAGSPILLER: Daka er ikke bare en notorisk målscorer.

Ruglete diamant

Som den rapporterte prislappen på under tjue millioner pund antyder er Daka på ingen måte en slepen diamant, men som avlaster og arvtager kan det allsidige hurtigtoget være en perfekt løsning.

Liverpool har de siste årene klart kunsten å drive fornuftig finansielt samtidig som de har konkurrert med klubber med betraktelig større kjøpekraft ved å signere spillere som blir oversett av de største klubbene. 

I Patson Daka kan det finnes en ny juvel, basert på en mye brukt Red Bull- og Afrika-oppskrift.