EM gir en smakebit på de nye handsreglene

EM gir oss en smakebit på hvordan handsreglene i Premier League blir neste sesong.

13. jun 2021 kl 15.34Jens Bessesen

Allerede i åpningskampen mellom Tyrkia og Italia ble det klart at man i EM har tatt i bruk nye handsregler. Mange trodde nok VAR skulle gripe inn og gi straffespark til italienerne etter at ballen tydelig var innom armen til en tyrkisk forsvarsspiller like før pause. 

Men VAR lot situasjonen gå, og det var et forvarsel på at det kommer til å bli blåst færre straffespark for hands i tiden fremover. 

To endringer

International Football Association Board (IFAB) er de som fastsetter reglene i fotballen, og i vår bestemte de seg for å gjøre to viktige endringer på handsregelen. 

Ifølge Dale Johnson i ESPN, som er ekspert på regelverket i fotballen, kommer endringene til å medføre to ting.

For det første blir det færre straffespark for hands fordi dommeren nå skal ta høyde for armens forventede posisjon ved en bevegelse, i stedet for at man kun skal se på at ballen treffer armen. Ifølge Johnson ble dette praktisert i store deler av Premier League-sesongen, slik at endringen ikke blir stor der.

Viljehands og armen i unaturlig posisjon skal fremdeles straffes.

Den andre merkbare endringen er at færre mål kommer til å bli annullert for hands. Nå skal det kun skje hvis ballen treffer målscorerens arm og han scorer umiddelbart. 

Før 2019/20-sesongen det innført en regel om at samtlige mål som blir scoret etter at en spiller på angripende lag har vært borti ballen med armen må annulleres, uansett om det er med vilje eller et uhell. Nå fjernes denne regelen igjen, og det blir opp til dommeren å ta sin vurdering. Det skal likevel ikke være mulig å score direkte med hånda eller armen, selv om det skjer ved et uhell.

«Tykke streker»

I EM kommer vi ikke til å se like tette offside-avgjørelser som vi har sett i Premier League denne sesongen. I EM praktiseres UEFAs metode for måling av offside, med litt tykkere streker når man måler slik at man slipper de ekstremt marginale avgjørelsene. 

Nå kaster også Premier League seg på ordningen til UEFA. Ved å gjøre strekene tykkere vil det bli en større feilmargin, og angripende lag vil få fordelen.