Oppskriften på heavy metal-fotball: Slik trener Liverpool på treningsleiren

Jürgen Klopps høyre hånd, Pepijn Lijnders, letter på sløret for hvordan de røde tenker og gjennomfører treningen i oppkjøringen.

15. jul 2021 kl 08.58Øystein Tronstad

Pepijn «Pep» Lijnders dagbok fra Østerrike gir oss et innblikk i spillernes preseason-hverdag, og i hodet på trenerne og støtteapparat som konstruerer det hele.

Lijnders skriver at du kan føle energien i hver treningsøkt, med vissheten om at man snart vil spille foran et fullsatt Anfield igjen.

IKKE BARE BALL: Som i fjor har spillerne også fått utforske omverdenen fra sykkelsetet.

IKKE BARE BALL: Som i fjor har spillerne også fått utforske omverdenen fra sykkelsetet.

Et annet høydepunkt er at Joël (Matip), Virgil (van Dijk) og Joe (Gomez) alle ser veldig bra ut. Stoppertrioen skal tilpasse seg lagets økter godt.

Sånn trenes det

Klopps høyre hånd letter videre på sløret for hvordan treningen er utformet.

«Vi bruker preseason først og fremst til å åpne spillernes øyne og endre tankesettet deres. Hva ønsker vi og hvordan vil vi gjøre det? Alt kommer fra en mentalitet om å ville ha ballen. Du spiller fotball med hodet, fordi ballen går raskere enn beina.»

«Forandrer vi blikket og hodene, forandrer vi også spillernes fysikk. Kroppene deres tilpasser seg, steg for steg, vår måte å spille på, vår intensitet. Det kan kun utvikles med tiden, så vi starter med å gi dem små doser med vår fotball, med restitusjon imellom, slik at vi alltid kan stimulere de hurtige fibrene og de raske avgjørelsene.»

Gradvis trenes det mer og hardere. Liverpool skal være klare når Norwich venter 14. august.

«Over tid øker vi volumet og intensiteten, sånn at vi til slutt kan kjøre på igjen og igjen, og igjen hvis det trengs. Andreas (Kornmayer) bidra med noen ekstra doser med volum på toppen av dette.»

HARD JOBB OG ENERGI: Ifølge Pep Lijnders er det en egen stemning og energi som kan føles fra treningsøktene.

HARD JOBB OG ENERGI: Ifølge Pep Lijnders er det en egen stemning og energi som kan føles fra treningsøktene.

Pep skriver at spillerne kjørte løp over 1000 meter på onsdag.

«Spillerne elsker det ... vel, det er en løgn, men disse øktene er så viktige for å skape den mentaliteten videre. Det handler også om å stenge ute den stemmen i hodet ditt som vil slutte.»

Hver kamp er en finale

«For det andre så bruker vi preseason til å bygge en mentalitet om at den neste kampen er en finale. Det er nå det starter. Hver øvelse er basert på at desto bedre du spiller, jo mer får du spille; bedre counterpress gir mer spill; bedre forsvar gir flere kontringer. Vitor (Matos) og Pete (Krawietz) gir spillerne det antallet sekunder de har på seg til å score, alltid med boksen full foran dem, det betyr mye løping!»

«Spillerne må forstår at du forbereder deg ikke til en finale i uken som leder opp til den, men i de 51 ukene før den. Det er de øyeblikkene som gjør en forskjell.»

«For øyeblikket er det valgmuligheter overalt. Det er for meg passordet til offensiv fotball: valgmuligheter overalt. Spillerne må nå bare få tryggheten slik at de føler at det siste steget er mulig og vinne ballen tilbake.»

De rutinerte viser vei

Utover å skryte av atmosfæren og maten til Mona Nemmer (ansvaret for spillernes ernæring), som han omtaler som den beste restauranten i Østerrike for øyeblikket, trekker 38-åringen frem de rutinerte lederskikkelsene i laget.

«Vi bør alltid fortsette prosessen: læringsprosessen, forberedelsesprosessen. Aldri stoppe, uansett alder, du er aldri for gammel til å lære nye ting.»

MANGE FÅR VISE SEG FREM: Treningsleiren har en god miks av rutinerte og lovende unge.

MANGE FÅR VISE SEG FREM: Treningsleiren har en god miks av rutinerte og lovende unge.

«Når de beste spillerne gir alt på trening med alt de har, wow, da er du godt på vei. Det er det Mo, Sadio og Milner gjør. De beste må sette standarden.»

Vitor Matos, bindeleddet til akademiet, får også skryt for det han bidrar med, spesielt med de unge gutta.

«I tillegg til dette er preseason til for å se etter talent i vårt eget akademi. Det er et stort øyeblikk for de unge spillerne å få vise lidenskapen og ambisjonene for Jürgen.»

«Du ser umiddelbart de som har det lille ekstra, den ekstra fotballintelligensen. Hvorfor har de det? Fordi det beste utviklingsakademiet i verden er gata. Det krever en landsby for å oppdra et barn, sies det. Jeg sier at gata kreves for å skape en stor spiller.»