Hvem er Julian Ward?

Mandag kom nyheten om at Liverpools sportsdirektør, Michael Edwards, kan komme til å forlate klubben etter denne sesongen, og mannen som i dag er assisterende sportsdirektør, Julian Ward, kan komme til å fylle transfer-tryllekunstnerens sko.

31. aug 2021 kl 09.06Einar Kvande

Panikken bredte seg raskt blant Liverpool-supporterne, det var tydelig på sosiale medier da nyheten om Edwards sin mulige avgang kom. Etter ti år i klubben har sportsdirektøren fått nærmest kultstatus blant klubbens tilhengere, takket være sin evne til å få godt betalt for spillere som ikke har spilt fast på laget.

Spørsmålet mange stiller seg i dag er, hvem er egentlig Edwards sin potensielle arvtager, Julian Ward? Og kan han gjøre jobben like godt som sin overordnede.

Kom fra City

Ward kom til Liverpool fra Manchester City i 2012, og ble en del av Anfield-klubbens rekrutterings- og speideravdeling. Hans første rolle i Liverpool var å rekruttere spillere i Spania og Portugal. 

Ward gjorde seg raskt positivt bemerket og ble forfremmet til en nyopprettet stilling som sjef for låneavtaler og fotballpartnerskap i 2015. Han ble nå ansvarlig for å etablere samarbeid og nettverk med klubber over hele England og Europa. På den måten skulle han sørge for at Liverpools akademispillere fikk erfaring med seniorfotball.

– Vi må identifisere positive læringsmiljøer for spillerne, slik at de får den rette utviklingen når de blir lånt ut, oppsummerte Ward sin rolle i 2018.

– Vi må sørge for at spillerne får positive opplevelser både på U18 og U23-laget, og så at de får erfaring med seniorfotball når de er klare for presset det innebærer å spille for poeng. Skal de få det må de oppsøke andre miljøer, la han til.

Ble lagt merke til av Edwards

Ward gjorde en god jobb, og fikk mer og mer ansvar i klubben. Hans iherdige innsats ble lagt merke til av sportsdirektør Edwards og FSG-president Mike Gordon. 

Det var takket være hans rolle i Liverpool og tidligere jobber hos City, Preston, fotballforbundet og det portugisiske landslaget at han fikk jobben som assisterende sportsdirektør. Enda en nyopprettet stilling, hvor Ward tok fatt på oppgaven i desember i fjor.

Ward hadde tidligere hjulpet Edwards med overganger og kontrakter på akademinivå, og nå tok han steget opp på førstelagsnivå. Han er ekstremt god til å bygge nettverk med spillere, agenter og klubber i samtaler om kjøp og salg av spillere. En del av jobben hans er også å sørge for å fornye eksisterende kontrakter. Alt dette gjør han i samarbeid med Edwards.

Godt skussmål fra Klopp

Ward har også samarbeidet tett med Jürgen Klopp over tid.

– Han har en veldig, veldig viktig rolle. Vi jobber tett sammen, forklarte Klopp i 2020 da Ward fortsatt jobbet med å få til låneavtaler for klubbens unge spillere. 

– Dersom du behøver å gå ut på lån, er det beste som kan skje er at du har en kontrakt med Liverpool, for da tar Jules hånd om deg, la han til. 

– Han reiser mye, eller rettere sagt, han pleide å reise mye, da det var lov å reise. Han er i konstant kontakt med de utlånte spillerne.

– Jules gjør en utrolig jobb, noe som er til stor hjelp for oss og spillerne.