UEFA vil avskaffe Financial Fair Play og innføre lønnstak

Det jobbes med flere ulike alternativer for å hindre klubber i å bruke penger over evne.

12. aug 2021 kl 19.08Øystein Tronstad

Det kan absolutt diskuteres hvor vellykket Financial Fair Play (FFP) har vært, og UEFA jobber nå med å erstatte dagens regelverk.

Ifølge The Times er lønnstak og en «luksusskatt» blant tiltakene som forbundet ønsker å innføre.

Planen er at klubber som deltar i europeiske konkurranser ikke kan bruke mer enn en viss andel av omsetningen på lønninger. The Times skriver at 70 prosent er et sannsynlig tall her.

For øvrig er det samme tallet som franske Ligue 1 vil innføre fra 2023/24.

Skatt som utjevning

Skulle en klubb gå over dette nivået vil det utløse en luksusskatt. Pengene som kommer inn her skal viderefordeles, som i et «vanlig» skattesystem.

SOMMERENS STORE SNAKKIS: Etter et helt liv i Barcelona, blir det Frankrike og Paris for Lionel Messi denne sesongen.

SOMMERENS STORE SNAKKIS: Etter et helt liv i Barcelona, blir det Frankrike og Paris for Lionel Messi denne sesongen.

En mulighet er at hver Euro som overgår lønnstaket skattlegges, for så å settes i et fond. Ved gjentatte brudd vil straffeskatten øke, og det kan videre bli aktuelt med utestengelser.

Det diskuteres også om man skal ha et fast lønnstak, inspirert av amerikansk idrett, men dette kan være utfordrende med tanke på EU sitt regelverk.

Skal diskuteres neste måned

Temaet skal opp på en konferanse, med forbund, ligaer, spillere og agenter representert, neste måned i Sveits. Man skal også se på hvordan fremtidige konsept som European Super League (ESL) kan forhindres.

Interessant nok så var lønnstak et av punktene som den omstridte ESL ville innføre.

Dessverre har ikke det eksisterende FFP-systemet virket tilstrekkelig, eller vært forståelig nok, siden det så dagens lys for 11 år siden. I tillegg har pandemien i stor grad brukket ryggen på hele konseptet.

Overskrifter rundt Jack Grealish, Romelu Lukaku og Lionel Messi preget sommeren, men er festen og pengegaloppen nå over?