UEFA fjerner bortemålsregelen umiddelbart

Bortemålsregelen fjernes fra UEFAs turneringer.

24. jun 2021 kl 15.27Jens Bessesen

UEFA skriver i en pressemelding at bortemålsregelen vil fjernes fra deres klubbturneringer allerede i 2021/22-sesongen. Det vil gjelde både i Champions League, Europa League og European Conference League. 

Bortemålsregelen ble for første gang innført i europeiske turneringer i 1965, og siden den gang har regelen vært gjenstand for både støtte og kritikk. Regelen sier at laget som scoret flest bortemål går seirende ut av et dobbeltoppgjør om det ender uavgjort sammenlagt. 

Nå blir det i stedet ekstraomganger dersom det ikke har vært mulig å finne en vinner innen 180 minutter.

Utdatert

UEFA-president Aleksander Ceferin sier regelen har vært en viktig del av UEFAs turneringer siden 1965, men at den har vist seg å bli mer og mer utdatert. Den har vært gjenstand for kritikk av en rekke profilerte managere. 

– Regelen virker nå mot sin hensikt fordi det fører til at hjemmelag, spesielt i første kamp, vegrer seg mot å angripe fordi de frykter at et baklengsmål vil gi en stor fordel til motstanderen. Det har også vært sagt at den er urettferdig, spesielt i ekstraomganger, fordi hjemmelaget må score to ganger hvis bortelaget scorer én gang, sier han.

Tallene viser at hjemmebanefordelen ikke er den samme som før. 

– UEFAs klubbkomité har tatt riktig avgjørelse når de nå sier at et bortemål ikke bør være mer verdt enn et mål på hjemmebane, sier han.

Regelen fjernes også når man skal regne ut innbyrdes resultater i en gruppe dersom to lag havner på like mange poeng.

Skal ha vurdert flere varianter

UEFAs komité for klubbturneringer vedtok i forkant av Champions League-finalen i mai å gå inn for å skrote regelen.

De skal ha vurdert en utgave av bortemålsregelen der den kun vil gjelde i ordinær tid, mens man ikke teller bortemål dersom det blir ekstraomganger. Med den regelen kunne Liverpool slappet mer av i fjorårets åttendedelsfinale mot Atletico Madrid. I stedet måtte de røde frem og jage et tredje mål da spanjolene reduserte til 2-1 i ekstraomgangene på Anfield, og dermed ledet dobbeltoppgjøret selv om det stod 2-2 sammenlagt.

En motsatt praksis har også vært vurdert, der bortemål kun skal gjelde i ekstraomganger, men det ble ikke jobbet videre med i frykt for at det ville skapt mer forvirring.

Forrige sesong så vi eksempler på lag som røk på bortemål i Champions League. Bayern München tapte for PSG, mens Juventus tapte for Porto. Uten den omstridte regelen ville de oppgjørene gått til ekstraomganger. Bortemålsregelen føltes ekstra merkelig forrige sesong, ettersom oppgjør ble spilt for tomme tribuner - og i noen tilfeller på nøytrale arenaer. Begge Liverpools åttendedelsfinaleoppgjør mot RB Leipzig ble spilt i Budapest, men bortemålsregelen hadde vært gjeldende om oppgjøret hadde endt uavgjort sammenlagt.