Klopp ble sjokkert da Liverpool signerte Roberto Firmino

I dag er det seks år siden Liverpool signerte Roberto Firmino. Det var en overgang Klopp ikke var involvert i, men har nytt godt av.

Den 24. juni 2015 kom Liverpool og Hoffenheim til enighet om en overgang for brasilianske Roberto Firmino.

Sjokkerte Klopp

Liverpool betalte 29 millioner pund for brasilianerens tjenester. Dette skjedde samtidig som Jürgen Klopp hadde tatt en ferie fra fotballen. Ifølge ham selv hadde han slått av telefonen og koblet seg fra fotballverden. Klopp har i ettertid avslørt at han var sjokkert over at Liverpool signerte Firmino. Ikke fordi det var en hårreisende avgjørelse, men fordi han ikke trodde Liverpool var i posisjon til å lokke til seg en av de beste spillerne i Bundesligaen – og for en «billig» penge i tillegg.

– De var ikke 100% på sitt beste på den tiden og andre klubber hadde betalt mer for han så jeg tenkte med en gang «for en god overgang for dem».

– Firmino må ha vært drømmesigneringen til Jürgen Klopp, etter måten Klopp har spilt de siste årene.

Det sa Bundesliga-ekspert Eivind Bisgaard Sundet til liverpool.no juni 2015.

– Dersom det er én spiller som hadde passet Dortmunds system, så er det han. Jeg forstår det ikke er bare manageren som har ansvar for overganger på Anfield, om en skal se på ting som peker fremover og spekulere litt, sa Sundet.

VISTE MUSKLER I TYSKLAND: Firmino feirer å ha scoret seiersmålet for Hoffenheim mot Eintracth Frankfurt den 12. desember 2014.

VISTE MUSKLER I TYSKLAND: Firmino feirer å ha scoret seiersmålet for Hoffenheim mot Eintracth Frankfurt den 12. desember 2014.

Fire måneder senere ble Jürgen Klopp presentert som Liverpool-manager og neimen fikk ikke Sundet rett – Firmino passet perfekt til Klopp.

Uskadelig

Firmino dukket opp på Merseyside da Liverpool trengte det som mest. I sesongen som nettopp var avsluttet hadde de måtte klare seg uten Daniel Sturridge i 70% av kampene. Adam Lallana var inn og ut av laget hele sesongen på grunn av skader, og Jordon Ibe, Lazar Markovic og Mario Balotelli hadde alle opplevd lengre perioder på sidelinjen.

Liverpool hadde scoret 49 mål færre i 2014/15-sesongen enn de gjorde sesongen før, og dette var et problem som måtte fikses. Et enormt Luis Suarez-formet hull i veggen hadde fortsatt ikke blitt tettet. Samtidig hadde Steven Gerrard annonsert at han skulle flytte over Atlanteren, og Raheem Sterling så ut til å forsvinne til Etihad.

Roberto Firmino var alt de røde kunne drømme om.

I samtalen med Sundet ble det også lagt vekt på en av Firminos største styrker – mannen blir nesten aldri skadet.

– Han har nå vært fire og en halv sesong i Hoffenheim, og i de fire hele sesongene har han spilt omtrent alt. Forrige sesong spilte han alt, utenom da han måtte stå over på grunn av fem gule.

– Det er en veldig god spiller. Han er offensiv og direkte i spillestilen. Han løper mye, er en bra målscorer, og gjør andre gode med mange målgivende. Han har en god touch, og jobber også godt defensivt. Egentlig er han ganske komplett.

Klopps mest brukte spiller

Firminos immunitet mot skader er en egenskap Klopp setter stor pris på. Den brasilianske spissen er den spilleren Klopp har brukt mest, i hele sin karriere som manager. Firmino har spilt 285 kamper under Klopps ledelse, fordelt på de nesten seks sesongene de har hatt sammen. Det er tre kamper flere enn Neven Subotic, som spilte ni sesonger under Klopp i henholdsvis Mainz 05 og Borussia Dortmund.

James Milner er den neste Liverpool-spilleren på listen med 241 kamper, etterfulgt av Wijnaldum med 237 kamper ifølge Transfermarkt.

KLOPPKLEM: Det har blitt noen av disse de siste seks åra.

KLOPPKLEM: Det har blitt noen av disse de siste seks åra.

Firmino har aldri mistet mer enn fire kamper på rad, og det skjedde i Liverpool i september og oktober 2015, da han hadde en ryggskade. Utenom ryggskaden er det en sjelden skade her og der som har holdt han ute av et par, tre kamper her og der, men aldri noe veldig alvorlig.

Han blir av de fleste av Liverpools supportere sett på som en ordentlig arbeidshest, men at han skulle komme til dette nivået virker nesten utenkelig da han først flyttet til Europa. Hoffenheim hentet Firmino i 2011 og de første fysiske testene av han vekket oppsikt.

– I Tyskland gjør vi utholdenhetstester av blod, som er ganske nøyaktige, og han hadde de verste tallene jeg noen gang har sett i profesjonell fotball, fortalte Ernst Tanner, som var sportsdirektør i Hoffenheim, i et intervju med Bleacher Report.

– For å understreke, han hadde verre tall enn bestemoren min. Du aner ikke. De var så lave at du kunne ikke tro han kunne spille profesjonell fotball.

Ingen typisk nummer ni

Den 21. november 2015 ble Manchester City plukket i fra hverandre av et nådeløst og ustanselig Liverpool. Det var Klopps åttende kamp som manager og det minnet om Borussia Dortmund på sitt aller beste. Rundspillingen på Etihad ble det første store tegnet på hva som skulle komme med Jürgen Klopp i førersetet, og her fikk Firmino sitt debutmål.

I det 32. minuttet leverte Philippe Coutinho og Firmino brasiliansk samba på Etihad, sammen med en frekk Emre Can som hælsparket ballen til Coutinho. Da Hart stormet ut, chippet Coutinho ballen til Firmino som kunne bare rulle ballen over streken.

DET FØRSTE MÅLET: Firmino og Adam Lallana feirer brasilianerens debutmål, i en nedsabling av Manchester City.

DET FØRSTE MÅLET: Firmino og Adam Lallana feirer brasilianerens debutmål, i en nedsabling av Manchester City.

Siden den gang har Klopps trofaste scoret 86 ganger til, og notert totalt 69 målgivende pasninger.

Rollen hans i Klopp sitt lag matcher ikke 9-tallet på ryggen, da en klassisk nummer ni skal levere målene.

I stedet er det andre steder Firmino har briljert, blant annet ved å skape rom foran mål for Salah og Mané, og levere målgivende pasninger. Han er ikke den som finner nettmaskene oftest, spesielt ikke sammenlignet med sine to spisskolleger. Men når målene først kommer, er de vanligvis avgjørende. Ni av de 12 målene han scoret i 2019/20-sesongen for eksempel regnes som matchvinnere av Transfermarkt.

Et defensivt ansvar er også en naturlig del av spillet hans, noe som kanskje stammer fra da han spilte fotball i Maceo, hjembyen i Brasil. Da spilte han som en volante, en dyptliggende midtbanespiller med mye ansvar bakover. I 2008 ble han hentet av Figueirense og det var der han først ble brukt  fremover i banen.