Brasils landslagssjef: – Sport er viktig, men helsen må komme først

Brasils fotballforbund har bedt FIFA om å straffe Liverpool og andre Premier League-klubber.

9. sep 2021 kl 12.51Arild Skjæveland

Onsdag kom beskjeden Liverpool hadde fryktet. Brasil har bedt FIFA om å ta affære, og bruke regelverket til å utestenge spillerne som ikke dro på landslagsoppdrag.

I alt åtte brasilianske spillere ble holdt igjen av Premier League-klubber. Tre av dem er fra Liverpool – Alisson Becker, Fabinho og Roberto Firmino.

I regelverket til FIFA står det at de kan utestenge spillere i de påfølgende fem dagene etter den siste landskampen, dersom de ikke stiller opp for å spille for landslaget. Det betyr at spillerne vil utestenges fra 10-14. september, og miste kampen mot Leeds United i helgen.

Klubbene og Premier League har ikke gitt opp å finne en løsning, og det var ventet at det ville komme nyheter torsdag morgen. Det har det så langt ikke gjort.

Brasil-sjefen seier helsen må komme først

Grunnen til at Premier League-klubbene holdt igjen spillerne sine, er at Brasil er på den røde listen for Storbritannia, som betyr at både vaksinerte og ikke-vaksinerte må sitte ti dager i hotellkarantene når de returnerer. Sånn sett ville ikke Alisson, Fabinho og skadde Firmino fått spille mot Leeds United uansett om de hadde reist eller ikke, om ikke partene kommer frem til en snarlig løsning.

At det brasilianske forbundet samtidig har bedt FIFA om å straffe alle utenom Everton, fordi de har et så godt forhold til blåtrøyene etter at de fikk bruke Richarlison i OL, gjør at det hele ser veldig rart ut.

Landslagssjef Tite fikk spørsmål om situasjonen på sin pressekonferanse før nattens kamp mot Peru.

– En rettferdig avgjørelse er å respektere lovene, og en rettferdig avgjørelse er først og fremst folks helse. Sport er viktig, men det er grader av hvor viktig det er, og helse og lover kommer foran, sier Tite til GE

Det kan se ut til at Tite sånn sett mener at Premier League-klubbene har en god sak. Siste ord er neppe sagt i denne saken.